Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Bli en A4-bruker, du også

Om du bruker noe annet enn Windows og Explorer, havner du i trøbbel, skriver ITavisen.nos redaktør Tore Neset (bildet) i denne kommentaren.

Kommentar Tore Neset
Liker du som undertegnede å leke deg litt med alternative operativsystemer og nettlesere? Liker du samtidig å handle, flytte pengene dine og administrere fotoalbumene dine på nettet?

Glem det!

Du kan like gjerne bite i gresset med en gang. Bare om du er en standard Ola Nordmann med Windows og Internet Explorer på en standard PC (helst en relativt ny PC med de siste versjonene), kan regne med at dine favorittjenester på nettet funker.

Men som vi skal se under kan du ikke alltid regne med at det virker da, heller.

Bankbytte med forviklinger

Her om dagen annonserte storbankene at de nok måtte legge på gebyrene nå som renta hadde gått ned. Det provoserte meg såpass mye at jeg bestemte med for å bytte bank. Inn i Skandiabanken for registrering. To dager seinere kom den rekommanderte sendinga med innloggingskode.

Privat bruker jeg Mac med OS X og Safari. I følge forhåndsreklamen skulle Skandiabanken funke fint med OS X og Netscape 6 og 7. Ned med Netscape 7(som jeg ikke liker noe særlig, men la gå. Hva gjør man ikke for å spare en slant…). Men tror du det virker? Neida. Jeg får bare spørsmål om å laste ned nytt sertifikat. På nytt og på nytt, helt til jeg til slutt gir opp og sender banken en vennlig mail med spørsmål om hva som er galt.

Svaret kommer – jeg må logge meg inn på den tekstbaserte tjenesten, vel å merke etter at jeg har slettet alle sertifikatene jeg kom i skade for å legge på disken. Greit nok, men såpass tidkrevende og uelegant at jeg er fristet til å beholde Nordea, (bortsett fra Safari, av en eller annen merksnodig grunn).

NSB best i luka

Så skulle jeg reise vekk noen dager sammen med poden på fem. Inn på NSB.no med Opera i Windows XP på jobben. Alt gikk greit helt til jeg skulle bekrefte bestilling og betaling. Ingenting skjedde. Ingen bekreftelse. Ikke så mye som en feilmelding.

Inn på ny, med Internet Explorer. Nå gikk alt bra, men det begynte å bli seint. Så seint at jeg denne gangen glemte å krysse av for vogna med livsviktig lekerom og DVD. Siden NSBs nettbestillinger ikke lar seg forandre via nett, måtte jeg ned og snakke med en hyggelig ung dame på Oslo S. Da alt var i orden, skjønte jeg at jeg burde hatt kontakt med damen fra første stund, framfor å bruke verdifull tid på nettet.

– Det er jo ikke alt som kan fikses med data, bemerket damen tørt. – Det er derfor vi er her ennå.

Hun traff spikeren på hodet.

Feriebilder med MSN

Så var det feriebildene. Siden det etter min mening ennå ikke finnes noe som kan konkurrere med en analog speilrefleks i fleksibilitet og bildekvalitet (kanskje bortsett fra digital speilrefleks til en pris selv ikke innsparingene ved bankbytte kan finansiere), blir det å sende filmen til Fotoknudsen, som legger bildene ut på nett som relativt store filer. Disse filene laster jeg så ned for viderebehandling og utskrift.

En glimrende og rimelig tjeneste som Fotoknudsen (og flere med dem) skal ha all ære av. Men så kommer det som ikke er så bra: Nedlastingen funker bare med Suns JVM installert. Microsoft vil helst ikke – spesielt ikke om du har installert SP 1 på toppen av XP. Dermed skjer det underlige at mens Internet Explorer 6x ikke funker, går det bra med den sjelden brukte MSN Explorer (som ligger godt skjult i XP). Ikke i Opera – og slett ikke på Mac. Bare i en nettleser som de færreste av oss vet om, og som enda færre bruker.

Et eksempel på at du ikke alltid kan tenne sigaren selv om du gjør alt for å være som alle andre.

Hvem skal henges?

Hvem skal vi så henge her? Microsoft? Apple? Fotoknudsen?

Jeg vet sannelig ikke, jeg. I det siste tilfellet burde nok Fotoknudsen ha sørget for et alternativ til Java, som inntil nylig har svevd i en juridisk gråsone i forhold til Microsoft. Å forlange nedlasting og installasjon av tredjeparts programvare er en uting – i hvert fall om du ønsker kunder uten særlig datakompetanse.

Minoriteter som Apple og Linux bør kanskje bestrebe seg på å støtte i størst mulig grad det Microsoft finner på, siden Microsoft dominerer såpass som de gjør. Men dessverre er det slik at det Microsoft finner på, holder de av og til for seg selv og vennene sine. Eller de avviker fra normene og lager egne utgaver av alt fra Java til HTML, som andre har vanskeligheter med å forholde seg til.

Et minstekrav til en nettbanker, billettkontorer og fototjenester bør være at tjenestene deres virker på de tre mest brukte operativsystemene: Linux, Mac OS og Windows. Og aller helst støtte både Netscape, Opera og Safari i tillegg til Internet Explorer. Men det er kanskje for mye forlangt, siden 99 prosent av kundene bruker Windows og IE i varierende årganger og utgaver.

Er Microsoft så den store, stygge ulven? Ikke nødvendigvis. Det finnes ingen lov som sier at et firma skal være nødt til å støtte alle andres produkter, bitre konkurrenter inkludert. Aksepterer man et fritt marked, er bare naturlig at vinneren prøver å få alle andre til å danse etter sin pipe.

De som henges er i grunnen bare vi som liker å krysse grensene mellom leirene i IT-verdenen. Vi bør snarest få på oss Microsoft-uniformen. Og kanskje sende en varm tanke til Fotoknudsen, som i hvert fall prøver å lære opp folk til å bruke Java…

Stikkord: internett