Hopp til navigasjon Hopp til innhold

RIAA-trusler skremmer ikke

Truslene om å saksøke enkeltpersoner har så langt ikke lagt noen demper på utvekslingen av mp3-filer.

RIAA logo
(Ill.: RIAA)
Men varslene om søksmål har skapt ny interesse for et alternative fildelingsnettverk der brukerne kan være helt anonyme. Filetopia sier de har en slik mulighet allerede, mens en ny tjeneste, kalt Blubster, etter planen vil bli lansert i dag.

Søksmålene kommer

Platebransjens interesseorganisasjon i USA, RIAA, sier de vil saksøke hundrevis av enkeltpersoner for opp til 150.000 dollar per nedlastet musikkfil. Søksmålene vil bli presentert innen åtte til ti uker.

Liten suksess til nå

RIAA forsøkte først å få stengt fildelingstjenestene og klarte å få satt en stopper for Napster, tjenesten som banet vei for filveksling i stor stil. Men nyere tjenester som Grokster og Morpheus har så lang klart å sno seg unna ved å desentralisere tjenestene og hevde at de ikke har noen kontroll over hvordan systemet brukes.

Dette er bakgrunnen for at RIAA vil gå direkte på brukerne, i håp om å demme opp for en tre år lang nedtur i salget av CD-plater.

Vi bytter som før

Målinger så langt viser at truslene har hatt liten eller ingen effekt. I følge Grookster økte bruken av deres tjenester med mellom 5 og 10 prosent før helgen.

RIAA akter like vel ikke å gi opp, og sier de ikke hadde ventet noen effekt over natten.

Stikkord: fildeling, internett