George Orwell

Annonse


Gates: – Orwell tok feil

George OrwellMicrosofts grunnlegger og sjefsteknologi Bill Gates sa dette i en tale han holdt i forbindelse med at det nå er 100 år siden George Orwell ble født.

Den britiske forfatteren, som egentlig het Eric Arthur Blair, ga i 1949 ut boka som har blitt stående som det viktigste innlegget i debatten om individets frihet kontra en totalitær stat.

Aktuell på ny

Problemstillingen har fått ny aktualitet. Den amerikanske regjeringen har satt i gang et storstilt prosjekt kalt Total Information Awareness, som sett med personverneres øyne minner stygt om Orwells skrekkvisjon.

Og Microsoft har lansert sitt «next-generation secure computing base»-system, tidligere kalt Palladium. Kritikerne av dette systemet hevder at det vil gi Microsoft både innsyn i og til en viss grad kontroll med hva Windows-brukere foretar seg.

Annonse


– Teknologi beskytter

I følge Bill Gates har ikke Orwells dystre spådommer holdt stikk, sett fra en teknologisk synsvinkel.

I sin tale til Center for Strategic and International Studies (CSIS) og the Information Technology Industry Council i Washington i natt norsk tid understreket han at mens teknologi ganske riktig gir myndighetene store muligheter til å overvåke borgerne, gir den samme teknologien også store muligheter for individet til å beskytte seg mot den samme overvåkingen.

Bolverk mot 1984

– Orwell forutså ikke hvordan teknologi kan brukes til å beskytte privatlivets fred. Det faktum at teknologi kan beskytte både sikkerheten og privatlivet ved å beskytte datasystemer og informasjonen på dem, er en positiv ting, sa Gates.

Han mente også at Palladium-teknologien kan brukes som et bolverk mot Orwell-tilstander, samtidig som den kan gjøre USA til et tryggere land å leve i.

Annonse