Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Gates: – Orwell tok feil

Forfatteren George Orwell skrev klassikeren «1984» om en skrekksamfunn der alle blir overvåket. Han hadde bare delvis rett, mener Bill Gates.

George Orwell
Microsofts grunnlegger og sjefsteknologi Bill Gates sa dette i en tale han holdt i forbindelse med at det nå er 100 år siden George Orwell ble født.

Den britiske forfatteren, som egentlig het Eric Arthur Blair, ga i 1949 ut boka som har blitt stående som det viktigste innlegget i debatten om individets frihet kontra en totalitær stat.

Aktuell på ny

Problemstillingen har fått ny aktualitet. Den amerikanske regjeringen har satt i gang et storstilt prosjekt kalt Total Information Awareness, som sett med personverneres øyne minner stygt om Orwells skrekkvisjon.

Og Microsoft har lansert sitt «next-generation secure computing base»-system, tidligere kalt Palladium. Kritikerne av dette systemet hevder at det vil gi Microsoft både innsyn i og til en viss grad kontroll med hva Windows-brukere foretar seg.

– Teknologi beskytter

I følge Bill Gates har ikke Orwells dystre spådommer holdt stikk, sett fra en teknologisk synsvinkel.

I sin tale til Center for Strategic and International Studies (CSIS) og the Information Technology Industry Council i Washington i natt norsk tid understreket han at mens teknologi ganske riktig gir myndighetene store muligheter til å overvåke borgerne, gir den samme teknologien også store muligheter for individet til å beskytte seg mot den samme overvåkingen.

Bolverk mot 1984

– Orwell forutså ikke hvordan teknologi kan brukes til å beskytte privatlivets fred. Det faktum at teknologi kan beskytte både sikkerheten og privatlivet ved å beskytte datasystemer og informasjonen på dem, er en positiv ting, sa Gates.

Han mente også at Palladium-teknologien kan brukes som et bolverk mot Orwell-tilstander, samtidig som den kan gjøre USA til et tryggere land å leve i.

Annonse
Stikkord: internett