Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Hardt skyts mot Apple-målinger

Steve Jobs må kanskje spise i seg ordene «verdens raskeste personlige datamaskin». Nå settes det store spørsmålstegn ved målemetodene.

PowerMac G5
I sin tale på Apple-messen Worldwide Developers Conference i San Francisco mandag kveld kunne Jobs stolt presentere Apples nye toppmaskin – en PowerMac med en flunkende ny 64 bits prosessor fra IBM. Han påsto uten å blunke at dette er verdens raskeste PC, og bygde på en sammenligning med en topp spesifisert Dell-maskin med Intel 3 Ghz-prosessor.

Bedre med Windows

Apple brukte en såkalt benchmark-test utviklet av SPEC Standard Performance Evaluation Corporation . På både Dell-maskinen og den nye PowerMac brukte de Linux som operativsystem.

I følge redaktør Peter Glaskowsky i publikasjonen Microprocessor Report ville dette sett helt annerledes ut dersom Windows XP hadde vært installert på Dell-maskinen. Og han får støtte av Gartner-analytikeren Martin Reynolds.

30-40 prosent høyere

– Det var ingen rettferdig test. Grunnen til at Apple scoret bedre var at de testet Dell under mindre enn optimale forhold, sier han til News.com.

Han mener at Dell ville ha scoret 30 til 40 prosent høyere om Apple hadde brukt en annen og mer korrekt metode. Og da ville ikke G5-maskinen ikke ha vunnet.

Epler og pærer

Begge er imidlertid enige om at Photoshop går raskere med Apple-maskinen. Men her dreier det i realiteten om to forksjellige programmer, skrevet for to ulike plattformer – Windows og Mac OS X. Det blir med andre ord som å sammenligne epler og pærer.

På den annen side kan man si det samme om Dell hadde kjørt Windows XP og PowerMac OS X. Apple står på at det mest rettferdige var å la begge kjøre en Linux-kompilator. Les deres forsvar HER.

På nettets mange teknologi-baserte diskusjonsfora går diskusjonens nå høyt. Et av de grundigste innleggene mot Apples målemetode finner du på Haxial.com.

Apples egen test (foretatt av VeriTest) finner du HER (pdf).

Stikkord: Maskinvare