Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Slik blir «Panther»

Apples nye versjon av OS X ble presentert for første gang i går. Les om de viktigste endringene og forbedringene.

OS X Panther
Forventingene var store da Apple-sjef og guru Steve Jobs lettet på sløret til det nyoppussede operativsystemet i går. I forhold til Jaguar ser vi en rekke endringer som kan synes beskjedne og som vi til dels har sett før i Windows-verdenen, men som trolig betyr økt brukerglede for Mac-folket.

Må betale

Også denne gangen er skåret i gleden en tusenlapp i gebyr. Som Jaguar er det altså ikke snakk om en oppdatering a la SP 1 i Windows XP, men en reell nylansering. Dette skapte bølger forrige gang, men Apple-tilhengerne er trolig vant til å måtte betale nå.

Den mest synlige endringen er i Exposé, som ved en museklikk skalerer ned alle vinduer slik at du ser alle på en gang på skrivebordet. Dette har mange savnet – Mac-brukere som Windows-brukere. Kanskje det dukker opp neste gang i Windows XP? Ideen kommer trolig fra Opera, der man lenge har gjort det samme med vinduer i nettleseren.

iChat med video

Relativt store endringer er gjort i søkeverktøyet Finder, som nå ligner på musikkprogrammet iTunes i måten å organisere ulike filformater på.

Nettpratprogrammet iChat har fått både lyd og video, noe Microsoft-konkurrenten Messenger har hatt lenge. iChat skal i motsetning til Messenger virke med et vanlig videokamera (DV-kamera med Firewire-tilkobling), men det klarte vi ikke å få til med den betaversjonen som nå ligger ute til nedlasting.

E-postadresse som ikon

I det innebygde mail-programmet har de funnet på noe som andre med fordel kunne plukke opp. Hver enkelt mailadresse er et objekt, og alle brev fra en enkelt adresse kan skjules under ikonet for denne. Smart! I dagens spam-tider gjør dette den ofte nærmest uendelige listen av mail som møter deg om morgenen mer håndterlig.

File Vault krypterer tilgangen til Home-mappen din – et funn for paranoide. Og Font Book organiserer fontene i alle programmer som kjører under operativsystemet. Prieview-programmet har fått bedre støtte for pdf-filer, og scroller nå flere ganger raskere gjennom et stort Acrobat-dokument enn en topp spesifisert PC med Acrobat Reader.

Innebygd faks

Det er ikke så ofte vi i ITavisen.no sender og mottar faks, men noen er det vel fortsatt der ute som driver med slikt. Apple har tatt konsekvensen av dette og innørt innebygd faks i skriverrutinen. Dessverre må du fortsatt være i nærheten av en analog telefonlinje for å kunne sende og motta. Det ville være fint om noen snart ga oss et verktøy som kunne fakse på en bra måte – uten gebyr og mail – via bredbåndet.

Fjernlagringsprogrammet iDisk dukker nå også opp som lokal kopi, for å gjøre endringer til materialet du har på nettet raskere. Vi snakker om en slags replikasjonsløsning der bare endringene blir sendt. Og utviklingsverktøyet Xcode gir også vanlige brukere muligheten til å lage egne applikasjoner under OS X.

Ny video-codec

Endelig har Apple nå innført en ny video codec – Pixlet – som gir opptil 25:1 komprimering. Det betyr at en film med 75 bilder pr. sekund kan kjøres ned i 35 bilder pr. sekund, noe som tilsvarer komprimeringen på digitale videokameraer i mini DV-formatet. En videofil på 6 GB blir små 250 MB på disken. Under demonstrasjonen i går, der de blant annet viste en snutt fra «Matrix Reloaded » i det nye formatet – kunne vi med selvsyn se at dette er snadder.

Ellers er grafikken subtilt endret. Vekk fra fest og moro og mer i retning av kontoret, vil vi si. Og støtten for både Unix- og Windows-baserte nettverksressurser er forbedret siden forrige versjon.

Utviklerne på WWDC-konferansen i San Francisco i går fikk med seg et beta-prøveeksemplar allerede i går. Vi andre må pent vente til den offisielle lanseringen i september.

Stikkord: programvare