Bluetooth - håndfri

Annonse


Kjører ikke sikrere med håndfri

Bluetooth - håndfriÅ snakke i en handsfree er like ille som å holde mobilen i hånden når du kjører bil, går det fram undersøkelsen. Dermed kommer svenskene neppe til å innføre mobilforbud i bil, slik Norge og en rekke andre land har gjort.

Nedsatt reaksjonsevne

Det svenske veivesenet har på oppdrag fra næringsdepratementet studert sikkerhetsproblemene med mobiltelefoner i trafikken og har kommet frem til en del overraskende konklusjoner.

Tester der bilførere fikk snakke i mobil samtidig som de kjørte bil, påviste en tydelig redusert reaksjonsevne.

– Føreren ble like distrahert om han snakket i handsfree, som om han holdt direkte i moiblen. Det er samtalet i seg selv som er problemet, sier Anitha Bondestam, styreleder i Veivesenet, til Svenska Dagbladet.

Annonse


Anbefaler lovendring

Resultatet i rapporten fører til at Veivesenet mener det ikke er nødvendig å skrive inn handsfreekrav i lovteksten. Derimot vil man anbefale en endring i loven slik at det blir klart at mobilbruk kan bli straffbart ved en ulykke.

– Man kan bli straffet for uaktsomhet i trafikk hvis man er trett eller har tatt beroligende middel, nå mener vi at loven også skal inkludere prating i mobilen, sier Anitha Bondestam.

Det er nå opp til den svenske regjeringen å beslutte om og når en slik endring skal skje.

Annonse