Hopp til navigasjon Hopp til innhold

PC-TV-stereoen på vei

Vil vi åpne lommebøkene på vid gap for den nye generasjonen hjemme-PCer Microsoft gjerne vil ha inn i de tusen stuer?

HP Media Edition 883
Microsoft håper Windows XP Media Center Edition skal revolusjonere måten vi forholder oss til digital underholdning. Utfordringen blir å få oss til å se behovet nok til å gå for idéen.

En PC er ikke lenger bare en PC. Mange bruker allerede i dag maskinen sin som jukebox, enten koblet til stueanlegget eller med eget høyttalersystem, og en del har allerede begynt å bruke PCen som avspillingssentral for videofiler og DVD-plater. Eksplosjonen innen digitalkamerasalget betyr også at stadig flere tyr til hjemme-PCen som fotoalbum, mens enkelte også eksperimenterer med å bruke harddisken til å gjøre opptak av TV-programmer.

Tanken bak Media Center PC-konseptet er å stille til rådighet et enkelt, lettnavigert og brukervennlig grensesnitt som kombinerer alle disse funksjonene og gjør alt tilgjengelig via en medfølgende fjernkontroll.

Underholdningssentralen

Men la oss ta det hele fra starten. En Media Center PC er i bunn og grunn en helt vanlig datamaskin bygd opp av standardkomponenter vi stort sett kjenner godt fra før. ViewSonics M2000-modell, for eksempel, er med sin 2.8 GHz Pentium 4 prosessor, Geforce 4 MX skjermkort, 512 MB DDR-minne, CD-brenner og 160 gigabyte harddisk så absolutt å regne som en fullverdig PC, både til arbeid og lek.

Én viktig maskinvarekomponent fremstår som spesielt viktig: TV-tuneren, et kort som digitaliserer TV-signaler og lar deg gjøre opptak av sendinger rett til harddisk. En sentral del av Media Center er nemlig å konvertere datamaskinen til en digital TV, hvor du gis avanserte opptaksmuligheter samt muligheten til å se fjernsynsprogrammer på en vanlig dataskjerm. For eksempel kan du stille inn Media Center PCen din til å ta opp nye episoder av Friends hver uke (eller hver dag, hvis du vil ha med reprisene), eller for eksempel be om opptak av alle nyhetssendinger på alle kanaler døgnet rundt for gjennomsyn når det måtte passe deg.

På programvaresiden defineres Media Center av Windows XP Media Center Edition, en utvidelse til Windows XP Professional Edition (ironisk nok er Media Center ikke kompatibel med XP Home Edition). Dette er en applikasjon som legges over det vanlige Windows-grensesnittet ditt, og som gir deg store og fjernkontroll-vennlige knapper og menyer for å håndtere avspilling og visning av video, film, bilder og musikk fra harddisken, samt kontroll over TV-funksjonaliteten.

Skjermbilde fra Windows XP Media Edition

Media Center har blitt lansert fra flere produsenter allerede i USA, og i Norge ser det foreløpig ut som om vi kan vente oss et par produkter i handelen innen juletider.

Blant annet forteller både ViewSonic og HP at de regner med å lansere sine egne Media Center-maskiner for det norske markedet før året er omme.

Men vil vi ha det?

Det ligger an til å bli en betydelig utfordring å selge Media Center til det norske folk. Åpenbare hindringer er i første omgang høy pris og noe usikker etterspørsel.

For eksempel kan ViewSonics produktsjef Harald Fosseid såvisst ikke beskyldes for å hause opp salgsforventnignene. Han ser for seg store utfordringer med å overbevise norske PC-kjøpere, og er heller ikke fornøyd med de foreløpige Media Edition-modellene som har dukket opp:

– Siden prisen på en Media PC høyst sannsynligvis vil ligge godt over stykkprisene for enkeltkomponentene, bør de være ekstra spesielle. I så måte var vi ikke helt tilfreds med verken design eller spesifikasjoner på den første ViewSonic-modellen fra USA, men vi regner med vi kommer til å ta inn neste modell i serien til høsten.

ViewSonics m200 Media Center, som nå er lansert på det amerikanske markedet.

– Alle vil spørre: «Hva kan den?». Vil folk se behovet? Prisen burde nok ideelt sett vært det halve, sier Fosseid til ITavisen.

Ikke på norsk

Et annet poeng er at inntil videre må norske kunder ta til takke med en engelskspråklig versjon av operativsystemet, som i tillegg mangler mye av nøkkelfunksjonaliteten på TV-siden.

– Vi lanserer en internasjonal engelsk PAL-versjon i løpet av sommeren, men en egen norskspråklig versjon er ikke prioritert i denne omgang. Det betyr også at programmering av video-opptak må gjøres manuelt, siden samordningen med norske TV-programguider ikke er på plass, bekrefter Microsofts teknologisjef Ole Tom Seierstad.

HP, som har vesentlig mer erfaring enn ViewSonic på PC-salg, ser derimot optimistisk på saken, og regner med å sende to-tre forskjellige modeller ut på markedet i store kvanta i god tid før jul.

– Dette vil bli relativt dyre produkter, men vi samarbeider fullstendig med Microsoft på dette. Det er ikke sikkert at markedsandelen vi bli så store i oppstartsfasen, men vi tror definitivt dette vil gå rett hjem hos folk. Nordmenn er både teknologiglade og betalingsvillige, sier produktsjef Tore Särelind i HP.

Stikkord: lydogbilde, Maskinvare