Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Drektig ku kan redde SCO

Da SCO slapp et Linux-produkt, åpnet de selv for fri bruk av koden de nå hevder er ulovlig kopiert inn i andre Linux-versjoner.

Linux gjenoppstår
Linux har åpen kildekode, eller «General Public License» (GPL). Dette er lisensavtalen som beskytter kjernen, eller hjertet, i Linux. I lisensavtalen heter det at hvem som helst fritt kan lese, modifisere og videredistribuere programmets underliggende kildekode, forutsatt at de gjør alle endringer i koden tilgjengelig om den videredistribueres.

Men SCO hevder de aldri hadde til hensikt, og ikke med vilje har åpnet sin kildekode, og at koden derfor heller ikke kan brukes av andre.

Ringvirkninger

SCO mener IBM har misbrukt bedriftshemmeligheter etter at de angivelig brøt en avtale med SCO og flyttet teknologi fra Unix til Linux. IBM er saksøkt for over en milliard dollar, og vinner SCO frem kan det få store konsekvenser for selskaper som Lufthansa, Deutche Bank, Panasonic og Daimler Chrysler, som alle benytter Linux.

– Denne saken er ikke så opplagt som SCO eller motstanderne vil ha det til, sier John Ferrell, jurist med intellektuell eiendomsrett som spesialområde. – Om noen sier de har fasiten må de være gale, sier han til Cnet.

Gravid ku

Han velger å holde en knapp på SCO. Ikke på grunn av tolkninger av den åpne lisensen (GPL), men på grunn av et rettsprinsipp fra 1887 i forbindelse med salget av ei gravid ku. Da ble det slått fast at en kontrakt kan bli kjent ugyldig dersom to parter (i dette tilfellet SCO og selskapene som bruker Linux) har misoppfattet hva som egentlig ligger i kontrakten.

Stikkord: linux, programvare