Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Superrøntgen hjelper lite

Moderne teknologi skal hjelpe legene med å fine ut hva som egentlig feiler oss. Men i blant kan det bli vel mye informasjon.

MRI
De detaljerte «røntgenbildene» fra et MRI-apparat (Magnetic Resonance Imaging) gir legene langt mer nøyaktig informasjon enn de tradisjonelle røntgenbildene. Men to nye undersøkelser gjennomført av University of Washington viser at det ikke nødvendig vis er en fordel.

Finner mer, men…

Den ene undersøkelsen tar for seg undersøkelser av pasienter med smerter i nedre del av rykken. Her plukket MRI opp flere uvesentlige problemer som igjen førte til flere spesialistkonsultasjoner og flere operasjoner. Men det ble ikke funnet noe som tilsa at teknologien sikret pasientene bedre behandling enn det tradisjonell røntgen ville gjort.

Unødige operasjoner

I den andre store undersøkelsen hevder forskerne at bruk av MRI for å diagnostisere brystkreft heller ikke har noen fordeler fremfor røntgen. Riktig nok kan MRI oppdage svulster som vanlig mammografi ikke oppdager, men MRI «finner» også en rekke svulster som egentlig ikke er svulster. Dermed settes det i gang store og ofte unødvendige operasjoner.

Frykter søksmål

Begge undersøkelsene konkluderer med at MRI skal brukes med forsiktighet. Men mange leger frykter at de skal bli saksøkt for å ha oversett noe unormalt og tør derfor ikke annet enn å sende pasientene til MRI, skriver Los Angeles Times.