Hopp til navigasjon Hopp til innhold

CIA lammet av sikkerhet

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen ligger fem år bak resten av verden når det gjelder IT. Årsak: Lammende frykt for teknologi.

CIA logo
I en intern rapport som nylig har blitt avgradert er konklusjonen klar: CIA (Central Intelligence Agency) er så lammet av sikkerhetstenkning at de knapt våger å bevege seg ut i den teknologiske verdenen de fleste av oss nå befinner seg i.

Langt fra 007

I Hollywood-filmer får vi inntrykk av at CIA-agenter er en slags James Bond-typer fullastet med spissteknologi. Virkeligheten er en ganske annen. De ansatte bruker i liten grad Internett, og har store problemer med å få sendt av gårde en mail. De bruker eldgamle databaser levert av firmaer som for lengst er borte, i frykt for å involvere eksisterende bedrifter.

To sett PC-er

På skrivebordet har de to sett PC-er – en for gradert og en for ikke-gradert informasjon. Den ikke-graderte PC-en er noenlunde oppdatert, den graderte er det på ingen måte. Og mesteparten av arbeidet foregår i det graderte miljøet. Med litt velvilje snakker vi om teknologi som hadde passet i 1998. Men mange av systemene «i bånn» er mye eldre en det – ofte fra slutten av 1970-tallet eller begynnelsen av 1980-tallet.

Kommunikasjonsvansker

Rapporten viser i følge BBC at CIA til og med har problemer med å kommunisere elektronisk med andre grener av amerikansk etterretning. Det er uhyre vanskelig for både vanlige ansatte og sjefer å få lagt inn etterretningsinformasjon på SIPRNET (Secret Internet Protocol Router Network), det superhemmelige intranettet som det amerikanske forsvaret bruker.

Stikkord: internett