wf nokia emtag

Annonse


TEST: Wayfinder for Nokia

Wayfinder er et program som minner om de store navigasjonssystemene for bil. Ved hjelp av en trådløs GPS-mottaker får du instruksjoner om hvordan du finner frem til adresser du knapt ante eksisterte. Med blikket på veien og begge hendene på rattet loses du frem til bestemmelsesstedet.

Online

Ja, vi har sett slike systemer før. De finnes både for PC, PDA og i større utgaver med egne DVD-spillere og systemer for feilkorrigering. Men dette har vært kostbare systemer som krever innkjøp av kart og romslig minne på PDA-en. Wayfinder laster du ned fra nettet i løpet av noen sekunder.

GPS med Bluetooth

Programvaren trenger støtte fra GPS. Naturlig nok, ettersom du bør vite mest mulig nøyaktig hvor du er for at du skal vite hvor du skal gå. Vi testet programmet sammen med den trådløse GPS-mottakeren EMTAC CRUXIIBTGPS, og dette fungerte over all forventning.

Grensesnitt

Programmet er delt inn i seks sider der de fire første handler om å legge inn bestemmelsessted.

Annonse


Først har du en side der du kan velge reisemål ved å søke på en adresse eller et kjent landemerke. Her finnes også en liste over reisemål du har lagret, og informasjon om call-senteret ditt (hvor telefonen henter informasjon fra). Denne siden fungerer omtrent som en samling snarveier til de neste tre sidene.

Basesøk

Side to er en søkeside der du skriver inn hvilket land og by reisemålet befinner seg i, før du søker etter adressen. Når du søker leter telefonen i Wayfinders database via GPRS. Du får opp alternative treff i databasen og velger det som stemmer med reisemålet ditt.

På tredje side finner du igjen listen over lagrede søk, mens call-senterinformasjonen ligger på side fire.

Lyd og grafikk

Når du har bestemt deg for hvor du vil legger telefonen automatisk opp en reiserute. På side fem i applikasjonen har du en grafisk veiviser som ved hjelp av piler og symboler viser hvilken retning du skal ta ved neste korsvei. Telefonen viser også grafisk hvor langt det er igjen til du skal ta av fra veien du kjører på.

I bunnen av dette bildet står navnet på veien du er i. På toppen står navnet på veien du skal over på.

Siste side er en infoside som viser posisjon i lengde og breddegrad, hastighet, distanse og retning i grader. Det jobbes også med en oppgradering som viser hele ruten på et kart.

Alternativ rute

Når posisjon er valgt vil telefonen hele tiden fortelle deg hva som er raskeste vei til målet. Velger du å ta en avstikker fra den foreslåtte reiseruten legger telefonen automatisk opp en alternativ rute.

Trafikksikker

En stemme forteller deg også hvor langt det er igjen til du skal ta av, eller til du er fremme. Anvisningene er så tydelige at du godt kan ha telefonen i lommen og like vel følge beskjedene som kommer. Du trenger med andre ord ikke ta blikket fra veien et sekund.

Ettersom hele systemet får plass i ei lomme kan du også bruke det når du er ute og går. Kjekt for den som vil finne tilbake til hotellet etter å ha vært på shopping i en fremmed by.

Fungerer i praksis

Vi har testet programvaren for å finne ut hvordan det hele fungerer i praksis. Særlig var vi spent på rundkjøringer, enveiskjøringer og korte veistumper. Fra tidligere har vi også vært borte i ruteplanleggere som tar det som en selvfølge at du har firehjulstrekker og nøkler til alle bommene i Nordmarka.

Etter å ha søkt på ulike adresser i store og små byer blir vi stadig mer imponert over hvordan alternativene dukker opp. Vi fant ingen gatenavn som ikke lå inne på norgeskartet (riktig nok testet vi ikke absolutt alle). Vi ble heller ikke lurt inn i enveiskjøringer eller over på skogsbilveier. Og rundkjøringer dukket opp som sirkler med beskjed om hvilken avkjøring vi skulle velge.

Kort sagt fungerte navigasjonen over all forventning.

Innstillinger

Det finnes en del innstillinger du kan gjøre for å tilpasse programmet. Lyden kan skrus av eller på, du kan stille volumet, og du kan velge om du kjører taxi, privatbil eller er fotgjenger. Dessuten kan du velge om du vil motta reiseruter som SMS. Dette er en funksjon som passer godt for bud eller andre som får eksterne oppdrag mens de er på farten.

Du kan også velge å skru av funksjonen for automatisk re-ruting.

Tilnærmet fullgod

Å bruke mobiltelefonen som veiviser er langt rimeligere enn å kjøpe inn fullt navigasjonsutstyr til bilmontering. Noe må du riktig nok forsake, som stor skjerm og kartvisning, og du har heller ikke noe system som jobber mot GPS for å øke nøyaktigheten. Dessuten må du betale et abonnement for å bruke tjenesten. Til gjengjeld har du alltid oppdaterte kart.

Mangler husnummer

Databasen til Wayfinder har ikke noen komplett oversikt over husnummer, og dermed får du gjerne beskjed om at du er fremme når du er midt i den gata du har satt som adresse. Systemet ser heller ikke alltid at du må ta av til høyre for å komme til venstre for eksempel ved avkjøring med overgang/undergang. Som regel holder det at du har øynene opp når du kjører, så skjønner du dette automatisk.

Vi savner ellers en oversikt som sier noe om total distanse til målet etter ruten Wayfinder har beregnet.

Series 60

Programvaren selges på nett og passer til alle telefoner med Nokia Series 60 for Symbian (Nokia 3650, Nokia 7650 og Siemens SX1). Prisen i Norge kjenner vi ikke, men i Sverige koster programmet 1.500 svenske kroner. Det inkluderer ett års bruk av karttjenesten i Sverige.

Annonse