Linus Torvalds

Annonse


Torvalds inn i Linux-krigen

Linus TorvaldsLinux opphavsmann Linus Torvalds har lenge holdt seg taus i striden, men har nå endelig kommet med en uttalelse. I et e-postintervju med News.com sier han at han er enig i mye av kritikken mot SCO som blant annet har kommet fram på forumet til Slashdot. Likevel maner han til besinnelse i Linux-leiren.

Å gjøre ting som å angripe SCOs websider hører ingen steder hjemme, mener han.

Han holder det for svært usannsynlig at SCO vil rette det juridiske sverdet mot ham. SCO-sjefen Darl McBride sier da også at SCO så langt ikke har noen planer om å saksøke Torvalds.

Novell inn fra høyre

Nettverksselskapet Novell har også kastet seg inn i striden. De avviser SCOs krav på Unix-koden som brukes i Linux. De mener det er de som eier patentet.

Annonse


I en uttalelse sier Novell-ledelsen at de forlanger at SCO dokumenterer hvilken kode som er kopiert over i Linux. Om det viser seg at noe er stjålet, er det i så fall Novells eiendom, hevder de.

Først ute

Sammen med teleselskapet AT&T var Novell først ute med operativsystemet som nærmest var enerådende i næringslivet før Microsoft kom på banen, og som fortsatt dominerer innen store server- og nettverkssystemer.

Utspillet betyr en ny vending i det som vel må sies å være IT-verdenens nest største såpeopera, etter amerikanske myndigheters langtrukne sak mot Microsoft.

Trusler

Selskapet SCO, som lever av å levere Unix- og Linux-stystemer, saksøkte først IBM med påstand om at de som leverandør av Linux-løsninger benytter kode stjålet fra SCOs proprietære UnixWare.

Deretter sendte de brev med trusler om søksmål til 1500 av verdens største selskaper. Innholdet var ikke til å misforstå: Betal lisenspenger til oss, ellers smeller det.

Microsoft har også gitt sitt bidrag i striden ved å lisensiere SCOs kode. Mange tolket dette dithen at Microsoft hadde valgt side i striden, men selv benekter selskapet at lisensieringen har noe med søksmålet å gjøre.

Tysk mot-rettssak?

I Tyskland har gruppa Linuxtag truet med å gå til rettssak mot SCO for å ha rettet urettmessige beskyldninger mot Linux-miljøet.

Linuxtag, som er en lobbyorganisasjon som vil utbre Linux i Tyskland, må sies å ha hatt medvind. Myndighetene i flere tyske delstater har valgt Linux som operativsystem, og flere vil også bruke det på de ansattes arbeidsstasjoner. Tyskerne vurderer også å standardisere på Linux i regjeringskontorene og på nasjonalt, statlig plan.

Annonse