Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Svensk storsatsing på nanoteknologi

Det svenske forsvaret satser for fullt på nanoteknologi. Et prosjekt til flere hundre millioner kroner skal få fart på utviklingen.

nanoteknologi vignett
Dette skriver det svenske teknologiavisen Ny Teknik.

I følge avisen er en rekke høyskoler, universiteter og nystartede teknologibedrifter i Sverige involvert i prosjektet, som ventes å koste mange hundre millioner svenske kroner.

Nye produkter

Blant mulighetene som nevnes er klær og presenninger som går i ett med bakgrunnen, uknuselige vinduer, radar som fungerer gjennom massive vegger, mikrolaboratorier innebygd i soldatklær for å avsløre kjemiske og biologiske våpen, beskyttelsesbriller som mørkner når de treffes av laserlys og superfly som tåler nesten alt – og som ikke synes på radar.

Dette og mye mer ser det svenske forsvaret – og ikke minst forsvarsindustrien – som mulige resultater av å satse på teknologi i smått.

Mange skremt

Nanoteknologien jobber med å skape produkter i lilleputtstørrelse, helt ned til molekylnivå. Allerede i dag har forskerne laget roboter og datamaskiner som knapt er mulige å se med det blotte øye.

Mange er redd for de mulighetene teknologien gir – særlig innen våpenteknologi. Enkelte har til og med krevd at forskningen stoppes totalt, i redsel for at knøttsmå intelligente vesener skal ta rotta på oss…