nanoteknologi vignett

Annonse


Svensk storsatsing på nanoteknologi

nanoteknologi vignettDette skriver det svenske teknologiavisen Ny Teknik.

I følge avisen er en rekke høyskoler, universiteter og nystartede teknologibedrifter i Sverige involvert i prosjektet, som ventes å koste mange hundre millioner svenske kroner.

Nye produkter

Blant mulighetene som nevnes er klær og presenninger som går i ett med bakgrunnen, uknuselige vinduer, radar som fungerer gjennom massive vegger, mikrolaboratorier innebygd i soldatklær for å avsløre kjemiske og biologiske våpen, beskyttelsesbriller som mørkner når de treffes av laserlys og superfly som tåler nesten alt – og som ikke synes på radar.

Dette og mye mer ser det svenske forsvaret – og ikke minst forsvarsindustrien – som mulige resultater av å satse på teknologi i smått.

Annonse


Mange skremt

Nanoteknologien jobber med å skape produkter i lilleputtstørrelse, helt ned til molekylnivå. Allerede i dag har forskerne laget roboter og datamaskiner som knapt er mulige å se med det blotte øye.

Mange er redd for de mulighetene teknologien gir – særlig innen våpenteknologi. Enkelte har til og med krevd at forskningen stoppes totalt, i redsel for at knøttsmå intelligente vesener skal ta rotta på oss…

Annonse