Hopp til navigasjon Hopp til innhold

TEST: Archos Jukebox Multimedia 120

Archos har sluppet en ny digital underholdningsmaskin med innbygget harddisk. Sparegrisen går en utrygg fremtid i møte.

Siklefaktoren på Archos Jukebox er skyhøy. Det vil nok være enkelte som mener at prisen også er det. Men når vi ser på hva Archos Jukebox Multimedia 120 (AJM 120) er i stand til mener vi den kan forsvare prislappen på om lag 4.500 kroner.

Tøft design

Førsteinntrykket av AJM 120 er langt bedre enn det vi fikk av forgjengeren AJM 20. Selv om de to maskinene i prinsippet virker på samme måte er det gjort mange forbedringer på nykommeren. Mens AJM 20 var relativt stor og klumpete er AJM 120 en lekker dings med mykere linjer.

Hjørnene er fortsatt i støtabsorberende gummi, men denne gangen er gummien bedre integrert i resten av designet. Det følger med en bæreveske til å ha i beltet, men spilleren går også greit ned i en jakkelomme.

Mer enn iPod

For den som først og fremst ser på dette som en bærbar mp3-spiller finnes det konkurrenter som har like stor harddisk og er mindre i volum. Apples iPod er for eksempel en god del tynnere, selv om størrelsen ellers er ganske lik.

Men AJM 120 er mye mer enn en digital musikkspiller. Den har en liten fargeskjerm der du kan se video, eller du kan koble den til en TV og se filmer eller bilder på en større skjerm.

Å se film fra Archos på stor plasmaskjerm er ikke å anbefale. Men på en mindre TV går det greit.

Videospiller

Videospilleren skal kunne vise videofiler i MPEG-4 SP med mp3-lyd i nær DVD-format (Archos påstand). Filmene kan ha en oppløsning på 352×288 punkter med 30 bilder per sekund, eller 640×368 med 25 bilder per sekund. Du kan se AVI-filer, og spilleren leser både XviD og DivX 4.0 og 5.0.

Batteriene er oppladbare og holder til 7 timers sammenhengende mp3-avspilling.

Målene på spilleren er 110x79x29 millimeter og vekten 290 gram.

Ingen kopisperre

Å flytte musikk fra en PC og over på AJM 120 er en enkel sak. Den medfølgende kabelen lar deg koble AMJ 120 til PC-en som en ekstern harddisk. Så bruker du bare PC-ens utforsker for å flytte filene dit du vil ha dem, lage spillelister eller bytte navn på filene. Det hele fungerer begge veier.

Du kan med andre ord dumpe hele CD-samlingen og et par spillefilmer ned på Archos-en, og så lempe det av igjen på en hvilken som helst PC. En ting er at du kan gjøre det, noe annet er om det er lovlig. Her er gjeldende norsk åndsverklov nokså vag. Å gjøre kopibeskyttet materiale tilgjengelig for allmennheten er ulovlig. Men er det dette du gjør når naboen får kopiere filene dine?

USB 1.1 eller 2.0

Å kopiere filer inn på AJM 120 tar imidlertid sin tid. Kabelen som følger med skal kobles i USB-porten på siden av AJM 120. Denne porten støtter USB 2.0 med overføringshastighet på 8 Mbit/s. Vi overførte 19,5 GB musikk på 57 minutter.

Enkelt brukergrensesnitt

Skjermen på AKM 120 brukes også til å navigere i mapper og kataloger på spilleren. Her kan du også gi filene nytt navn, legge til informasjon og mye mer. Det hele er brukervennlig og krever ingen spesielle forkunnskaper.

Lyden i spilleren er det ingen ting å si på, i alle fall ikke om du spanderer noen kroner på ordentlige hodetelefoner.

Mye ekstrautstyr

Vi har også testet noe av ekstrautstyret til AJM 120, og kan her kort nevne at du kan få et kamera som lar deg filme video og ta stillbilder med 1,3 megapixel oppløsning. Dessuten har vi testet videoopptakerløsningen der du kan ta opp video fra en video/DVD-spiller eller fra en hvilken som helst annen videokilde med kompositt-signal eller SVHS.

En liten leser som gjør det mulig å dumpe data fra et minnekort til AMJ 120 finnes også, og for den som tar mye digitalbilder er det ekstremt kjekt å kunne tømme kortet over på AMJs harddisk og frigi plass på minnebrikken. Kortleseren finnes i flere utgaver med støtte for ulike minnekort.

Det finnes en mengde ekstrautstyr til AJM 120. Her er noe av det.

Dette tilleggsutstyret kommer vi tilbake til i en egen artikkel.

Bra batteri

I bruk er AMJ 120 både lettbetjent og effektiv. Batterikapasiteten er overraskende god med tanke på at dette er et produkt som lagrer og leser data fra harddisk (20 GB). 7 timer avspilling av mp3 holder til en relativt lang joggetur.

«Må ha»

Å se video på den lille skjermen er nok mest for spesielt interesserte, men vi koblet AMJ 120 til en liten monitor i bilen og fikk opp et knallbilde. Riktig så imponerende var ikke bildet da vi kjørte spillefilm i AVI-format over på en 52» plasmaskjerm. Mens et vanlig billedrør viser pene bilder er plasmaskjermens oppløsning så høy at du ser alle korn i bildet.

Men har du 4-5 store lapper i sparegrisen er det bare å gjøre slaktebenken klar. Dette er et «må ha» produkt!

Importør av Archos AMJ 120 er Multimedia Express.

Annonse
Stikkord: lydogbilde, mp3, testprodukt