Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Proff videoredigering for alle

Pinnacle kommer snart med neste generasjon av sitt populære videoredigeringsverktøy Pinnacle Edition. ITavisen.no har tatt en kikk.

edition
Mange er etter hvert blitt kjent med redigeringssettene fra Pinnacle. Sist år solgte importøren Multimedia Express 35.000 slike sett i Norge. Mange har også fått sitt første møte med Pinnacle gjennom videoprogrammet Studio7 (nå 8) som har vært levert sammen med flere kameraer.

Video8 er kanskje det beste redigeringsprogrammet som noen gang er laget for nybegynnere og de som har videoredigering som en sporadisk hobby. Men med Pinnacle Edition 5 får du muligheten for å gå et skritt videre.

Her er det pakket med proffmuligheter som fargebehandling i sanntid, lydkvalitetsforbedringer og bøtter av effekter. Jeg har selv arbeidet i en TV-stasjon og benyttet profesjonelt utstyr. Like vel lot jeg meg imponere av Edition 5.

Lett å lære

Den viktigste grunnen er brukergrensesnittet. Her er alt laget så enkelt at du kan finne ut av ting uten å måtte ta kurs eller være overmåte begavet. Enten du vil trimme klippene, legge på effekter eller gjøre avanserte justeringer finner du greit ut av hvordan du skal gjøre det. Og når filmen er ferdig skriver du den ut på en DVD med aktive menyer og alt som hører DVD til.

Tilfredsstiller den kresne

Men selv om Edition 5 er lett å lære byr den på mange utfordringer for den som ønsker å strekke kreativiteten ut over den rene standardredigeringen. Eller sagt på en annen måte – mulighetene er så mange at du vil kunne boltre deg i spesialeffekter, lag på lag på lag med video og ulike effekter og best av alt – uten at maskinen blir stående å hakke.

CPU og GPU

Årsaken til at videoredigeringen går så raskt ligger først og fremst i utnyttelsen av maskinens grafiske prosessor. Med et standard 64 MB AGI grafikk-kort får du tilgang til lynrask rendring, rett og slett fordi programmet utnytter grafikkprossesorens kapasitet i tillegg til maskinens egen CPU.

Bakgrunnsrendring

En av tålmodighetstestene for videoredigerere er rendring. Når prosjektet er avsluttet og skal lagres som fil må alle lag og effekter i filmen pakkes sammen til en datastrøm. Mens det normalt kan ta timer å rendre en times lang ferdig redigert film, vil Pinnacle allerede ha gjort det meste av jobben gjennom bakgrunnsrendring.

Maskinen benytter altså ledig prosessorkapasitet til å rendre overganger og effekter mens du jobber med andre ting i filmen din.

Med og uten kort

Programmet kommer i to versjoner, Edition og Edition Pro. Forskjellen ligger i at sistnevnte kommer med et grafikkort og «Breakout-box», et koblingspanel du kan ha på skrivebordet der du kan plugge inn ledninger til monitorer eller analoge videokameraer.

Pro har du derfor muligheten til å se det du redigerer på en analog skjerm (se hvordan det faktisk blir) i tillegg til at du kan koble til analoge kilder. Det kan være greit om du har gamle VHS-opptak lighende og ønsker å digitalisere dem for redigering på PC-en.

Skal du bare redigere digital video trenger du ikke dette kortet. Da fungerer det innbygde grafikk-kortet like godt (krever ATI kort med min. 64 MB minne).

Pinnacle Edition kommer på markedet i midten av mai, og vi kommer tilbake med mer informasjon når vi har fått anledning til å teste produktet selv. Prisen er ennå ikke klar, men en oppgradering fra Edition 4.5 vil trolig koste rundt 2.500 kroner. Full pakke med kort, program og breakout-box vil trolig være tilgjengelig for under 10.000 kroner.

Norsk

Pinnacle Edition vil bli det første videoredigeringsprogrammet i sin klasse som også kommer i norsk versjon med norsk manual og norske menyer.

Stikkord: programvare