Hopp til navigasjon Hopp til innhold

«Palladium» ut av sekken

I natt norsk tid demonstrerte Bill Gates Microsofts sagnomsuste og sterkt omstridte sikkerhetssystem.

Systemet, som tidligere hadde kodenavnet Palladium og nå heter «Next Generation Secure Computing Base», skal gjøre det helt trygt å koble en maskin med sensitive data opp mot Internett. Mange er skeptiske.

Sikkerheten skal flyttes fra programvaren og over på komponentene i maskinen. Det skal gjøre det mulig å skrive topp hemmelige dokumenter slik at det blir umulig å åpne dem på andre maskiner enn det de er ment for.

Neste generasjon

Bedriftshemmeligheter, sykehusjournaler og hemmeligstemplede forsvarsdokumenter er bare en del av den informasjonen som i dag forsøkes sikret gjennom tykke brannmurer eller lukkede nettverk. Men gjennom «Next Generation Secure Computing Base» skal slike dokumenter kunne ligge trygt også på Internett.

Full kontroll

Den som har laget innholdet bestemmer hvordan det skal kunne brukes. Det gjelder også film og musikkbransjen, som på denne måten vil få full kontroll over hva du gjør med filmer og musikk som de produserer.

Hacker proof

Under demonstrasjonen på Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC)-messen i New Orleans viste Microsoft hvordan programmer beskyttet av den nye teknologien ikke lot seg påvirke eller endre av ondsinnede hackere, for anledningen spilt av en Microsoft-ansatt i rød t-skjorte med dødningskalle.

Men demonstrasjonen var begrenset til forøk på å skrive om enkle programmer og fange opp trafikken i chatte-grupper. Mange av funksjonene som skal bygges inn i maskinkomponentene ble simulert med programvare fordi de nye brikkene ennå ikke er laget.

Lisens

Også de som lager programvare vil kunne glede seg over den nye funksjonaliteten. Programmene de selger vil ikke la seg endre eller kopiere. Dessuten kan den som har laget et program selv bestemme hvor lenge det skal virke, i sterk kontrast til den friheten du som PC-bruker har i dag. Det nytter med andre ord ikke å kjøre programvare du ikke har lisens på, eller å bruke slike programmer etter at lisensen er gått ut.

– Vi lager plattformen, så er det opp til innholdsleverandørene om de vil bruke den, sier Bill Gates til Associated Press.

Sikkerhet også i periferutstyr

Teknologien vil sørge for at deler av minnet, prosessoren og kanaler til skjerm, tastatur og nettverk er stengt og bare kan benyttes sammen med godkjent programvare.

Kan skrus av

Som bruker vil du ha mulighet for å skru av dette sikkerhetssystemet, men det vil begrense sterkt hvilke muligheter du har for å nå digitalt innhold på maskinen.

Selv om det synes å være enighet om at man trenger bedre sikkerhet på PC er det enkelte som er skeptiske til å la Microsoft burde styre denne utviklingen. Microsoft vil få bukten og begge endene dersom de utvikler et sikkerhetssystem som gjør at alle må ha Microsoft OS og programvare for at ting skal virke.

Stikkord: Maskinvare