Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Klart for første HD-DVD

Artisan vil neste måned levere den aller første High Definition DVD-filmen. Kampen om hva som skal være fremtidens DVD-standard tilspisser seg.

Terminator II
Hovedpersonen i verdens første High Definition DVD er en PC-styrt androide. Det passer bra, for filmen kan bare vises på PC. Tittelen er «Terminator II: Judgement Day», som tidligere er utgitt to ganger på DVD, en gang på VHS, en gang på laserdisk og en gang på D-VHS, en type høyoppløselig VHS-bånd.

Alt på en plate

Filmen slippes på HD-DVD 3. juni, og er i følge Artisans Jeffrey Flink, et blikk inn i fremtidens DVD-format.

Utgivelsen er også en liten seier for Microsoft, som lenge har forsøkt å få Hollywood til å interessere seg for en teknologi som gjør det mulig å få filmer med høy oppløsning til å passe inn på en enkelt plate.

Usikker fremtid

Men det er ingen grunn til å tro at vi vil få noen flom av HD-DVD-filmer med det første. Til det er det ennå alt for mange uavklarte spørsmål, både for filmindustrien og for de som produserer brunevarene.

For filmindustrien handler det om hvordan de kan klare å beskytte seg mot piratkopiering og hvordan et nytt format vil påvirke inntektene fra det ordinære DVD-salget. Dessuten handler det om kompatibilitet, når ulike produsenter støtter ulike standarder.

Skarpe bilder

Teknologien gir bilder med fem ganger høyere oppløsning enn det du har på en vanlig TV, forutsatt at du har en HDTV å vise bildene på. I USA har under 5 prosent av alle husstander skaffet seg slike TV-apparater. Foreløpig kommer de fleste HD-bildene fra TV-selskaper som CBS, Walt Disney, Universal og Dream Works SKG.

Men Microsoft har oppfordret Hollywood til også å se på PC-markedet som et medium for HD-filmer. De siste generasjonene av brikkesett klarer å håndtere de enorme datamengdene som trengs for HDTV, og et stadig økende antall PC-skjermer klarer å vise bildene.

Windows Media

Filmen Terminator II på HD-DVD kan bare vises på en PC som kjører nyeste versjon av Microsoft Windows. – Dette er kanskje ikke det ultimale HD-format, men det er tilgjengelig i dag, sier Fink. Microsoft mener selv at de med sin kompresjonsteknologi vil kunne presentere filmene med flere detaljer enn det som er vanlig ved overføringer av HDTV i dag.

Sloss mot «Blu-ray»

Men på dette området vil Microsoft møte tøff konkurranse fra selskaper som satser på større kapasitet på platene og mindre kompresjon. Det dominerende alternativet i så måte er «Blu-ray», et format støttet av Sony, Matsushita (som eier Panasonic), Pioneer og seks andre selskaper.

Viseadministrerende direktør i Pioneer, Andy Parson, sier fremtidens DVD-filmer vil være så nær originalfilmen som mulig. Da nytter det ikke med kraftig komprimering slik som i Microsofts Windows Media.

Filmbransjen avventende

Sony startet nylig salget av Blu-rayopptakere i Japan, men fortsatt finnes det ingen ferdiginnspilte filmer i dette formatet. – Det vil det heller ikke bli på mange år ennå, hevder Brad Hunt i det amerikanske filmbransjeforbundet. – Det er fortsatt alt for mange spørsmål som er uavklart, sier han til LA Times.

Stikkord: lydogbilde