Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Krever 12 mill. for DVD-import

Fire av de største filmimportørene i Norge går nå til søksmål mot multimediakjeden Akers Mic. De vil ha slutt på at butikkene tar inn filmer på egenhånd.

Arnt Sommerlund
Dette melder NRK. De fire er Nordisk Film, Scanbox Entertainment Norway, SF Norge og Universal Pictures Norway. Beløpet – 11,8 millioner kroner – er beregnet ut fra det de mener de har tapt på Akers Mics salg av filmer de har eneretten på å importere til Norge.

Tidligere dømt

Akers Mic er tidligere dømt i lagmannsretten for å ha importert ulovlig film. Kjeden anket dommen til Høyesterett, men saken ble avist. Akers Mic-butikkene har imidertid fortsatt å imortere filmer, under henvisning til at dommen ikke innebærer et generelt forbud – bare forbud mot å importere filmen «Waterboy».

– Ikke samme film

Akers Mic hevder nå at at de ikke importerer de samme filmene som de norske importørene tar inn. I Akers Mics butikker finner du spesialutgaver som ikke selges andre steder, med ekstramateriale som ikke er med på de europeiske utgavene.

Dette gjelder sone 1-filmer, som bare kan spilles på såkalt sonefrie spillere. Men også sone 2-filmer, som kan spilles på alle spillere som selges i Norge. For eksempel hender det at den britiske utgaven er annerledes enn den skandinaviske utgaven av samme film.

– Blir dyrere

Sjefen for Akers Mic, Trond Wikborg, frykter konsekvensene dersom han blir dømt på ny.

– Enten så blir det en ganske dramatisk reduksjon i filmutvalget i Norge, eller så må folk direkteimportere selv. Og det blir en god del dyrere, sier han til NRK.

Ikke første gang

De 11.8 millionene som filmimportørene krever av Akers Mic for tapt fortjeneste, er likevel ikke norsk rekord i DVD-søksmål. I 2000 saksøkte Norsk Videogramforening (NVF), Egmont Entertainment AS, Svensk Film, Universal Pictures og Scanbox Norge CompactHuset, Musikk Engros og ABC-DVD for tilsammen 25 millioner kroner.

Liten sjanse

Det endte med forlik, og effektiv stopp i sone 1-salget i butikker over store deler av Vestlandet. Med så mye juridisk presedens å gå på er det vanskelig å se hvordan filmbransjen skulle tape denne gangen. Men det er dommeren som avgjør…

I Danmark har myndighetene slått hardt ned på butikker som selger sone 1-filmer, og EUs nye regelverk om opphavsrett åpner for samme type reaksjon over hele Europa.

Stikkord: lydogbilde