Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Apple med platebutikk

Apple åpner i kveld sin gigantiske platebutikk på nettet. Der finnes nesten alt du kan ønske deg av musikk, men bare for Mac-brukere.

Apple iTunes
Apple-sjefen Steve Jobs annonserte nyheten mandag kveld, like etter at han hadde fortalt om de nye versjonene av MP3-spilleren iPod.

Nettopp iPod er sentral i iTunes Music Store, som platebutikken på nettet heter. Meningen er at man enkelt skal kunne laste ned musikk til iPod-en, for deretter å spille den i lomma.

Prøvesmak

Du får 30 sekunders prøvesmaking på alle de 200 000 låtene som ligger ute for salg. Låtene ligger i 128 kbps AAC-format. Teknisk sett er lydkvaliteten dårligere enn CD. Men i følge mange langt bedre enn MP3 med samme bitrate.

Butikken krever at du har versjon 4 av iTunes, som legges ut i kveld. For å overføre musikken til iPod trener du i tillegg ny programvare.

Selv om iTunes Music Store foreløpig bare er tilgjengelig for Mac-brukere, lovte Jobs at den åpner for Windows-brukere mot slutten av året. Dessverre kan nordmenn bare spille av musikkprøver fra katalogen (stream). For å kjøpe musikken må du ha adresse i USA.

Sju kroner låten

Prisen pr. låt er 99 cent (om lag sju kroner), og et helt album vil dermed koste mellom 10 og 20 dollar (70 til 140 kroner), avhengig av antallet låter. Etter alt å dømme får du en viss kvantumsrabatt om du kjøper hele albumet.

Låtene kan brennes i vanlig CD-format og musikken kan deles via Apples nettverkssystem Rendezvous.

Stikkord: lydogbilde, Maskinvare, programvare