Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Mobiltelefonenes «Fretex»

Når du har kjøpt en ny mobiltelefon kan den gamle mursteinen fortone seg verdiløs for deg. Men andre kan se annerledes på det.

Nokia 550
Et amerikansk selskap gjør det godt på å resirkulere gamle mobiltelefoner, skriver BBC. Selskapet heter Recellular, og har gjort butikk av å samle inn gamle mobiler, pusse dem opp og selge dem billig blant annet til land i den tredje verden.

Alt brukes

– Brukte mobiltelefoner inneholder bromid, i tillegg til at batteriene gjerne inneholder kadmium. Dette er stoffer som forurenser, og som vi naturlig nok ikke ønsker slengt på en fyllplass. Vi resirkulerer 100 prosent av telefonene vi får inn, sier Gary Straus, økonomisjef i Recellular til BBC.

Berg av brukte mobiler

En amerikaner bytter i snitt sin mobiltelefon hver 18. måned. Hvert år skrotes 65.000 tonn mobiltelefoner i USA. Forholdene i Europa er neppe noe bedre, ettersom vi har en langt høyere mobiltetthet enn amerikanerne.

Analytikere hevder det vil finnes en halv milliard utrangerte mobiltelefoner i USA ved utgangen av 2005.

Veldedighet

Recellular har hatt stor suksess, og siden oppstarten i 1991 har omsetningen økt jevnt og trutt. Nå omsetter de 200.000 brukte telefoner hver måned. Halvparten av telefonene kommer inn som gaver til veldedige organisasjoner.

I år regner Recellular med å betale de veldedige organisasjonene mer enn 10 millioner dollar for brukte telefoner.

Den andre halvparten av de brukte mobilene stammer fra fabrikker og forhandlere.

Eksport

Tre av fire telefoner blir reparert og videresolgt, først og fremst til Latin-Amerika. Men Recellular selger også mange telefoner til Kina, Russland og India.

Stikkord: Mobil