Hopp til navigasjon Hopp til innhold

DRM også på Linux

Linus Torvalds, mannen bak Linux, sier det ikke er noe ved Linux som hindrer utviklere i å benytte Digital Rights Management (DRM)

DRM benyttes av programvareutviklere for å hindre fri spredning av deres produkter. Ettersom Linux baserer seg på bruk av åpen kildekode er det en utbredt oppfatning at Linux skal være fritt tilgjengelig for alle, og at programvaren som utvikles skal være gratis.

Ikke politisk bevegelse

Men mannen bak Linux ser mer pragmatisk på det. – Linux er ikke en politisk bevegelse, det er et operativsystem. Folk får bruke det til hva de vil, skriver han i en nyhetsgruppe.

Det betyr ikke nødvendigvis at jeg liker DRM selv, men jeg vil ikke gjøre Linux til et politisk verktøy, sier han i meldingen. – Jeg mener det er opp til den enkelte å avgjøre hva Linux skal brukes til, og det kan inkludere mange ting jeg personlig ikke er tilhenger av.

Vanskelig

Men enkelte tviler på om det virkelig lar seg gjøre å bygge DRM inn i Linux. Ettersom Linux er en åpen plattform kan det med enkelhet endres slik at det utgir seg for å støtte DRM, uten at det egentlig gjør det. Det blir som å spille poker med en som kan endre alle kortene når du tror du har vunnet, skriver en skeptiker.

En av grunnene til at Linus skrev meldingen var at han ville ha tilbakemeldinger, skriver han I en melding til News.com. – Og jeg vil forbeholde meg retten til å skifte mening når jeg har hørt hva andre har å si, legger han til.

Stikkord: linux, programvare