Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Andrew Blake Microsoft

Videochat med øyekontakt

Hvordan kan du stirre den du chatter med i øynene når webkameraet henger ved siden av laptopskjermen? Microsoft mener å ha svaret…

Andrew Blake Microsoft
CAMBRIDGE (ITavisen.no): De intime video-chattene blir ofte både desorienterende og upersonlige, og mye av grunnen kan ligge i at den du snakker med gjerne ser ut som om han stirrer tomt ut i luften, uten å ha blikket festet på nettopp deg.

Årsaken til dette, naturligvis, er at videobildet fanges opp fra et kamera montert enten på toppen eller på siden av skjermen, og dermed blir perspektivet slik at de chattende ikke får inntrykk av å ha øyekontakt med hverandre.

Stereo-video

Ved sitt forskningslaboratorium i Cambridge i England jobber Microsoft med en løsning på dette problemet, og mener å ha kommet opp med en teknikk for å skape «illusjonen» av øyekontakt.

Det beste hadde kanskje vært å ha kamera montert midt i sentrum av skjermen, men det tar nok en stund før skjermer som tåler en slik behandling blir å dagligkost.

I stedet tar man i bruk to webkamera samtidig, én på hver side av PC-skjermen, og bruker avansert interpolering og probabilitetsregning til å sette sammen de to bildene til et tredje – hvor det altså ser ut som om personen du snakker med ser rett inn i en virtuell kameralinse plassert midt i skjermområdet.

Teknikken, som Microsoft har kalt kykloptisk stereo, gjør med andre ord i stor grad det samme som øynene våre. Vi har to «kamera» montert i hode, men vi går stadig vekk rundt og har inntrykk av at vi titter ut av et kyklops-øye montert midt i panna.

Kykloptisk stereo i praksis. Det virtuelle bildet i midten er det man vil se mens man chatter, og genereres kontinuerlig ut fra de «ekte» webkamera-opptakene (til høyre og venstre).

-Lite kvalitetstap

– Vi har kommet godt på vei med «blikk-korreksjon», og klarer nå å bruke denne teknikken uten særlig kvalitetstap. Problemer blir det først når man stikker hodet ekstremt nære skjermen, forklarer forsker Andrew Blake, som leder utviklingsarbeidet med teknologi for videokonferanser ved Microsoft Research Cambridge.

I sin videreførelse muliggjør teknologien også visuelle 3D-effekter til å kunne legges på videobildet, siden datamaskinen ved hjelp av de to kameraene får dannet seg en viss dybdeforståelse av området umiddelbart foran skjermen.

Hvis Ringcam noensinne vil komme seg ut av prototyp-stadiet, kan dette femlinsers-kameraet gjøre underverker for travle teleoverførte møteromskonferanser.

Men «kykloptisk stereo» er bare et av områdene Blake og hans team holder på med.

Andre videokonferanse-nyvinninger inkluderer såkalt audiovisuell talersporing, som automatisk fokuserer på den aktive taleren i en gruppekonferanse, eller «relevance vector tracking», som skal zoome bildet inn og ut alt ettersom hva den du snakker med foretar seg foran kamera.

Stikkord: lydogbilde, Maskinvare, programvare