Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Piratbrikke ga husarrest

Amerikaneren David M. Rocci ble i natt dømt til fem måneder i husarrest og 203 000 kroner i bot for å ha solgt mod chips for Xbox.

Mod chip
David M. Rocci (22) sa seg i skyldig i «konspirasjon for å importere, markedsføre og selge mod chips» – brikker som setter kopisikringen og sonesystemet i XBox ut av spill.

Bryter kopisikring

Modifiserer du din Xbox spillkonsoll med en slik brikke, kan maskinen takle spill du har kjøpt i land utenfor det området maskinen er beregnet for. I tillegg gjør brikken det mulig å ta kopier av spill.

Rocci drev nettstedet ISONEWS, Roccis nettsted iSONEWS har for mange fungert som en guide til de nyeste «utgivelsene» av piratkopierte spill, filmer, og programvare.

Importerte brikker

Nettstedet ble stengt av myndighetene i februar i år, som en del av en avtale mellom 22 år gamle Rocci og påtalemyndighetene i Blacksburg, Virginia. Men det er fortsatt oppe og går på adressen Stolemy.com.

I følge dommen importerte Rocci 450 såkalte Enigmah chips fra Storbritannia og solgte dem gjennom nettstedet sitt. I følge tiltalen skal han ha brukt nettstedet til å markedsføre piratbrikkene.

Bot og husarrrest

Nå er han dømt til fem måneders husarrest. I tillegg må han betale 203 000 kroner i bot. Domenenavnet Isonews.com overdras til amerikanske, føderale myndigheter.

Nettstedet hadde på det meste 140 000 sidevisninger i døgnet. Det lå ikke piratkopiert materiale eller linker til slikt der, bare omtaler av det.

Kjærkommnet for aktor

På grunn av det amerikanske ytringsfrihetstillegget i grunnloven var det vanskelig å få dømt Rocci for å ha drevet et slikt nettsted. Det var derfor kjærkomment for påtalemyndighetene å kunne tiltale ham for å ha solgt mod chips, noe som helt klart er ulovlig etter den strenge amerikanske DMCA (Digital Millennium Copyright Act)-loven.

I følge BBC er dommen den første i sitt slag, og en av de aller første dommene der DMCA-loven har medført frihetsberøvelse.

Stikkord: Maskinvare, spilltester, xbox