Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Trådløst på lenger avstand

Intel går nå inn for den såkalte WMAeller 802.16.a-standarden for lengre rekkevidde på trådløse nett. Det samme gjør Nokia.

Trend WLAN
Dermed blir det satt mer trøkk bak en standard som man viss rett kunne frykte at ville fisle ut i mangel av industriell støtte.

Bedre enn radio

WMAN står for Wireless Metropolitan Area Network og er spesielt myntet på bredbåndsaksess. Det betyr at det blir enklere å tilby bredbånd til sine kunder uten dyr utbygging av infrastruktur.

Staandarden vil til dels erstatte dagens radiolinker, som brukes i tynt befolkede strøk for å få folk på nettet.

Trenger ikke fri sikt

WMAN har fått den offisielle betegnelsen 802.16a, og er en direkte videreføring av en grunnleggende standard, 802.16. Standarden opererer på frekvenser mellom 10 GHz og 60 GHz.

Alt man trenger for å komme seg på nett med WMAN er en basestasjon i eller utenfor hjemmet eller jobblokalene. Man trenger ikke ha fri sikt til basestasjonen, slik tilfellet er med tradisjonelle radiosendere.

Mange støtter

Basestasjonen fungerer som en bro mellom dit lokalnettverk og Internettleverandøren. Basestasjonen kan selvsagt også knytte sammen ditt WLAN (trådløse lokaltnett etter 802.11x-standard) med WMAN. I følge EBN støtter disse selskapene nå WMAN: Airspan, Alvarion, Aperto Networks, Ensemble Communications, Fujitsu, Hughes Network Systems, OFDM Forum, Nokia, Proxim og Wi-LAN

Stikkord: internett