Hopp til navigasjon Hopp til innhold

IBM bygger smarte hjem

Huseierne på et nytt byggefelt i Roanoke, Virginia vil snart bli i stand til å følge sjekke boligene sine via en vanlig nettleser.

Dette skriver IDG.net.

IBM og et knippe partnere i Kina og på Taiwan er i ferd med å bygge noe som skal bli et utstillingsvindu for såkalte «smart homes» – smarte hjem.

Politiet kan følge med

Med systemet kan en politipatrulje som får melding om et innbrudd se innbruddstyven i aksjon via webkamera. Har politipatruljen Internettforbindelse i bilen, kan de følge med på forbrytelsen mens de kjører mot åstedet.

Det samme vil både brannvesen og helsevesen kunne gjøre, om det er brann i huset eller en av beboerne er syk.

Bil-nett

IBM ser for seg at Internett-terminaler tilpasset bil får stor utbredelse i framtida. For en vanlig privatperson vil det være nyttig å sjekke om garasjedøra er lukket eller kaffetrakteren er slått av når du sitter i bilen og har kjørt såpass kort at det er verd å snu.

Dette er bare noen av funksjonene i systemet. IBM lover at det kan oppgraderes med nye funksjoner etter hvert som nye behov og ny teknologi dukker opp.

Også i Norge

Til sammen blir 170 hus koblet opp med det nye systemet. Eierne kan velge antallet funksjoner, alt etter behov og lommebok.

Smarte hjem er i skuddet også i Norge. I boligprosjektet Waldemars Hage i Oslo kan kjøperne få det siste innen tilgjengelig hjem-automasjon og sikkerhetsovervåking. I tillegg finnes det en god del ustyr på marekdet som alngt på vei gjør det samme som IBMs system lover.

Selv om norske (og amerikanske?) politipatruljer neppe gidder å ha nettsiden med webkameraet ditt oppe under hele vakta, kan det muligens være noe for vaktselskapene. Om du betaler nok…

Stikkord: internett, Maskinvare, programvare