Hjemme-projektor

Annonse


TEST: Projektorer til hjemmebruk

Hjemme-projektorDet er mange gode grunner til å vurdere anskaffelse av en projektor til hjemmet.

Det mest åpenbare anvendelsesområdet er naturligvis film, enten det er fra DVD-spilleren eller PCen. Eller hvem kan vel motstå et flere kvadratmeter stort bilde når man er på flukt fra politiet i Need for Speed: Hot Pursuit 2 på Playstation 2, eller banker opp vennene sine i en hektisk runde Dead or Alive 3 på Xbox?

Vi har nå kommet til det stadiet at fullstendig godkjente fremvisere ligger i samme prisklasse som gode widescreen TV-apparat. Siden dette med andre ord gjør investeringen aktuell også for oss med inntekt under en halv million, anså vi tiden inne for å få et overblikk over markedet, og vurdere de mest aktuelle produktene.

Hvilken skal du kjøpe?

Vi har prøvd modeller fra de aller fleste produsentene som selger projektorer her i landet, men har i denne omgang valgt å sette en øvre ca. prisgrense på «etparogtyvetusen» kroner.

Annonse


Hovedfokus i denne testen er på bildekvalitet på film og spill, brukervennlighet og tilkoblingsmuligheter. Våre karakterer er satt etter en helhetsvurdering av hvor godt fremviserne er egnet til hjemmeunderholdning – hovedsaklig DVD-film og spill.

Vær klar over at følgende vurderinger er høyst subjektive, utført uten andre måleredskaper enn det blotte øye. Vi har simpelthen valgt å gå etter retningslinjen «blir vi imponert over bildekvaliteten, så er det bra saker» (hardcore projektor-nerder vil med andre ha lite å hente fra denne testen).

Opplevelsen av en projektor til syvende og siste veldig individuelt betinget, og selv om du gjerne må bruke denne artikkelen som veiledning er det viktig at du sørger for å få prøvd projektoren du velger deg ut på egen hånd før du handler.

Oversikt

Du kan her klikke deg direkte til vår omtale av hver enkelt av fremviserne nedenfor, eller simpelthen bare fortsette å bla nedover siden for å se alle sammen.

Panasonic PT-AE300E InFocus X1
Philips Garbo LG RL-JA20
Dell 3200 MP HP iPAQ MP1200
Epson EMP-TS10 Epson EMP-53
Sanyo PLV-Z1 Sony VPL-HS2
BenQ SL705X Canon LV-S2
Toshiba TLP T50 ViewSonic PJ550
Sharp PG-M20S HP SB21

*Alle oppgitte priser er inkl. mva.

Om lys og teknologier

Du vil støte borti en del uttrykk og verdier når det er snakk om projektorer, og det kan være kjekt å ha en aldri så liten formening om hva det er vi egentlig snakker om.

Projektorene vi omtaler i denne artikkelener benytter seg enten av LCD- eller DLP-teknologi for å fremvise bilder. DLP (Digital Light Processing) er en relativt ny teknikk som potensielt gir et skarpere og mer mettet bilde enn LCD-projektorer, men ofte på bekostning av noe høyere pris og en viss mulighet for visuelle forstyrrelser (den såkalte «regnbue-effekten») som enkelte mennesker er følsomme for.

Ellers har vi listet opp produsentens oppgitte verdier for lysnivå og kontrastforhold på modellene. Projektorenes lysstyrke oppgis i ANSI lumens, som i teorien skal være en standardisert målingssystem, men siden det likevel er ganske mange forskjellige måter å oppnå disse målingene på bør alle disse verdiene tas med en klype salt. Det samme gjelder kontrastforhold.

Stort sett vil en projektor med oppgitt kontrast 1800:1 være overlegen en modell med kontrast 400:1, men husk at den endelige opplevelsen av bildekvalitet er sammensatt av veldig mange faktorer – igjen understreker vi at det optimale er at du selv får prøvekjørt projektoren i sine rette omgivelser før du tar den endelig kjøpsavgjørelsen.

Hjemmekino-surfing

Det finnes ellers mange gode sider på nettet med god informasjon om projektorer og hjemmekino, hvor du finner mange tester og artikler som pløyer betydelig dypere enn det vi har gjort her.

Gode steder å begynne er eksempelvis de svenske sidene minhembio.com og bigscreen.se, eller det norske entusiast-nettstedet AVforum.no.

—————————————————————————————

Panasonic PT-AE300E
800 ANSI, LCD 960 x 540 punkter (Widescreen 16:9)
Lampelevetid: 5000 timer Kontrast 800:1
Pris: ca. 23 000,- Levarandør: Panasonic

Panasonics rykende ferske LCD-projektor overbeviser fullstendig. Først og fremst med suveren bildekvalitet og nyttige widescreen-egenskaper, men også fordi den er ekstremt brukervennlig og velutstyrt.

PT-A300E har et behagelig lydnivå, et elegant design, og mengder av nyttige bildeinnstillinger. Fjernkontrollen er også veldig kjekk med hurtig tilgang til dine forskjellige lagrete innstillinger.

Ser man bort fra at oppløsningen ikke tillater for de mest ambisiøse innstillingenn når man kjører PC-spill, så stemmer allers det meste med denne projektoren – inkludert en økonomisk lampe med lang levetid.

Av innganger finner vi vanlig RGB, video- og S-video, i tillegg til komponent-video og DVI. Full pakke, med andre ord. Men det vi virkelig satte pris på er at PT-AE300E er som eneste projektor i denne testen utstyrt med SCART-inngang – en standard med optimal bildekvalitet som er langt vanligere i europeisk forbrukerelektronikk enn de amerikanske komponent-tilkoblingene (som vi stort sett bare finner i DVD-spillere her i landet).

Som en bonus er projektoren også utsyrt med SD-kortleser, hvis du vil viser feriebildene fra digitalkameraet ditt.

Av alle projektorene vi har hatt innomhus den siste tiden, gjenstår PT-AE300E som vår utkårete favoritt.

Mer teknisk info
Tilbake til oversikt

Infocus X1
1000 ANSI, DLP 800 x 600 punkter (SVGA)
Lampelevetid: 3000 timer Kontrast 2000:1
Pris: ca. 20 000,- Levarandør: Presentationsdata

Dette er en helt ny DLP-modell fra Infocus, og er blant de desidert bedre projektorene vi testet. Først og fremst på grunn av et svært overbevisende videobilde og kjempegod kontrast, som gjør den velegnet til både filmvising og konsollspilling.

Maskinen er også lyssterk nok til å kunne fungere til vanlig TV-titting eller databruk uten å nødvendigvis måtte mørklegge hele rommet.

Riktignok er oppløsningen begrenset til 800 x 600, som ikke er optimalt for PC-spilling, men vi er likevel mektig imponert over hva du får for pengene her.

Komponent-tilkobling er mulig via en vedlagt overgang til S-video. Men X1 har verken sann 16:9, SCART eller DVI.

Derimot stiller X1 med med Faroudja DCDi databehandling, som kan hjelpe med å gi bedre bilde hvis DVD-spilleren din ikke selv er utstyrt med de beste videoprosesseringsmulighetene.

Merk at selv om X1 gir er et fantastisk bilde for denne prisklassen, er dette en projektor hvor en del mennesker kan la seg irritere over den såkalte «regnbue-effekten» som gjerne oppstår med DLP-projektorer. For oss var ikke dette noe utpreget problem med X1, men følsomheten for dette er veldig individuelt.

(Dette gjelder i varierende grad for alle DLP-projektorer. De færreste vil være sensitive for regnbue-effekten, men hvis du først plages med dette kan det fort bli ganske ubehagelig. Er du usikker, så be forhandleren om å få prøve før du kjøper en DLP-modell)

(Toshiba selger også denne samme projektoren, under produktnavnet MT100)

Mer teknisk info
Tilbake til oversikt

LG RL-JA20
1200 ANSI (video) /1000 ANSI (data) , LCD 1280 x 762 punkter (16:9 Wide XGA)
Lampelevetid: 2000 timer Kontrast 600:1
Pris: ca. 23 000,- Levarandør: LG Electronics

LGs høyoppløselige widescreen-projektor er litt av et beist, og vi må ærlig talt innrømme at vi slettes ikke liker det overdimensjonerte og avrundete designet på denne maskinen – og heller kke den latterlige forvokste fjernkontrollen.

Men det viktigste er naturligvis hva vi får servert i bildekvalitet, og her er RL-JA20 en vinner, og velegnet til alt fra filmtitting til strategispill.

Projektoren viser bildet i 16:9 eller 4:3 format, og har en rekke forskjellige zoom-innstillinger som dekker de fleste behov.

Ellers har RL-JA20 en festlig «twin picture»-funksjon for å vise inngangen fra flere videkilder samtidig, og samtlige innganger – inkludert DVI og komponent video (men naturligvis ikke SCART, som vi bare fant på Panasonic AE300).

Dette er i tillegg en av de mer stillegående projektorene vi har vært borti, som naturligvis gir RL-JA20 ekstra stjerne i margen.

Mer teknisk info
Tilbake til oversikt

Epson EMP TS10
700 ANSI, LCD 800 x 600 punkter (XGA)
Lampelevetid: 3000 timer Kontrast 500:1
Pris: ca 22 900,- Levarandør: Fotophono

Klarer du deg med SVGA-oppløsning, er TS10 en solid utfordrer.

Denne LCD-projektoren fra Epson er stillegående og velutstyrt, med et godt og lyssterkt bilde – til tross for oppgitt lumens-verdi på bare 700 ANSI.

Riktignok er det lett å savne kvaliteten og fargegjengivelsen (særlig på sortnivå) fra Epsons toppmodell TW100, men til denne prisklassen gir TS10 mye filmglede for pengene.

Menysystem og fjernkontroll er enkle og funksjonsrike, og projektoren stiller med fullt spekter av innganger – inkludert komponent video og DVI.

Dette er en god og fleksibel modell, som egner seg til det meste.

Mer teknisk info
Tilbake til oversikt

Philips Garbo
1000 ANSI, LCD 854 x 480 punkter (16:9)
Lampelevetid: 6000 timer Kontrast 400:1
Pris: ca. 23 000,- Levarandør: Philips

Garbo er en svært stillegående LCD-projektor fra Philips, med topp bildekvalitet i widescreen-format og høy brukervennlighet.

Dessverre kommer den litt til kort på et par punkter. For det første må man ha veldig stor avstand mellom projektoren og lerret/vegg for å få stort bilde. For det andre fungerer ikke Garbos 16:9-modus når man bruker VGA som videokilde.

Om disse svakhetene blir et problem for deg vil naturligvis avhenge av hvordan det ser ut i hjemmekinorommet ditt, og om du planlegger å kjøre DVD- eller DivX-film fra PCen, men det er likevel nok til at vi ikke synes Garbo fortjener toppkarakter.

Ellers fortjener Philips ros for å ha klart å prestere en økonomisk lampe med oppgitt levetid på hele 6000 timer!

Mer teknisk info
Tilbake til oversikt

Sanyo PLV-Z1
700 ANSI, LCD 964×544 punkter (16:9)
Lampelevetid: 2000 timer* Kontrast 800:1
Pris: ca. 23 000,- Levarandør: Sanyo Multimedia

Sanyos PLV-Z1 er en brukervennlig og kjekk projektor med topp bilde, høy oppløsning, og et tiltalende design.

Den serverer et stort(!) 16:9 widescreen videobilde som tar seg veldig godt ut i en mørk stue – selv om projektoren så og si er ubrukelig i et opplyst rom.

Maskinen er ellers svært stillegående, selv om den har en litt plagsom uvane med å fyre opp en høylytt nedkjølingsprosess med 30-40 minutters mellomrom mens man ser film (perfekt for å ødelegge en ellers stemningsfull scene).

Vi foretrekker PLV-Z1 fremfor både Philips’ Garbo og Sonys VPL-HS2, men synes fremdeles det er et lite stykke igjen opp til Panasonics PT-AE300E.

*Lampelevetiden er 3000 timer i økonomi-modus, der lysstyrken skrus ned til 500 ANSI lumens.

Mer teknisk info
Tilbake til oversikt

Sony VPL-HS2
1000 ANSI, LCD 858×484 punkter (16:9)
Lampelevetid: 2000 timer Kontrast 600:1
Pris: ca. 20 000,- Levarandør: Sony

Sonys VPL-HS2 er en ekte 16:9 projektor med full fokus på filmtitting.

Faktisk er denne projektoren så ensporet rettet mot hjemmekinobruk at den ikke engang har VGA-inngang. Skal man koble til PC må man derfor kjøpe en ekstra tilkoblingsboks fra Sony.

Men bortsett fra denne lille ulempen, er dette en lekker kvalitetsprojektor med et svært pent bilde under filmavspilling.

VPL-HS2 er også relativt stillegående, og har mengder av innstillingsmuligheter, inkludert en praktisk «side shot»-vinkling av linsen, for montering i spesielt ekle bokhyller og trange stuer.

Mer teknisk info
Tilbake til oversikt

Epson EMP-53
1700 ANSI, LCD 800 x 600 punkter (SVGA)
Lampelevetid: 1500 timer Kontrast 500:1
Pris: 21 900,- Levarandør: Fotophono

EMP-53 er en verdig og fullgod LCD-projektor fra Epson som er velegnet til PC-bruk og konsollspilling.

Bildet her er kvalitetsmessig svært godt, og ikke minst ekstremt lyssterkt. Vi nøler ikke med å anbefale EMP-53, særlig hvis du primært skal bruke den til spilling – enten det er fra konsoll eller datamaskin.

Støynivået er moderat, men man kan velge å skru ned intensiteten på lampen litt, og dermed senke viftelyden betraktelig.

Vi savner derimot DVI-tilkobling , og kunne gjerne tenke oss en litt mer utholdende lampe.

Mer teknisk info
Tilbake til oversikt

Dell 3200 MP
1300 ANSI, DLP 1024 x 768 punkter (XGA)
Lampelevetid: 2000 timer Kontrast 1800:1
Pris: ca. 22 000,- Levarandør: Dell

Denne projektoren er en liten kraftplugg fra Dell. Den stiller i ultrabærbar-kategorien, men med full XGA oppløsning og relativt god fargegjengivining – tatt i betraktning at denne modellen primært er designet for andre ting enn hjemmekinobruk.

En proprietær spesialovergang muliggjør VGA-, USB- og komponent-tilkobling, mens projektoren har separate innganger for S-video og kompositt video.

Støynivået er heller ikke avskrekkende.

3200MP gjenstår som den mest attraktive av mini-projektorene, selv om den ikke helt kan måle muskler med en del av de større hjemmeikino-modellene.

Mer teknisk info
Tilbake til oversikt

HP iPaq MP1200
1000 ANSI, LCD 1024 x 768 punkter (XGA)
Lampelevetid: 2000 timer Kontrast 400:1
Pris: ca. 17 500,- Levarandør: Hewlett Packard

HP stiller her med en rimelig og god LCD-projektor med høy oppløsning, som tar imot video, S-video, VGA, DVI og komponent-signaler. Maskinens linse leverer et stort bilde selv på korte avstander.

Lysnivået er godt, og dette er et godt valg hvis du ønsker å bruke den mye med til PC-fremvisning, hvor bildet er meget skarpt og behagelig. XGA-oppløsning er selvfølgelig også svært velkomment.

P1200 har en relativt stor fysisk kasse, men designet er pent nok til at modellen sklir elegant inn i bokyhylla.

Dessverre synes det å være en liten systemfeil tilstede her som gjør at bildeinnstillinger (lys, kontrast, etc.) du har gjort ikke blir lagret skikkelig mens projektoren veksler mellom forskjellige videomodus. Dette fører fort til plagsomt mye fikling med fjernkontrollen, siden default-innstillingene definitivt må justeres for å få godt nok bilde.

Mer teknisk info
Tilbake til oversikt

Sharp PG-M20S
1300 ANSI, DLP 800 x 600 punkter (SVGA)
Lampelevetid: 2000 timer Kontrast 1000:1
Pris: ca. 19 500,- Levarandør: Sharp

PG-M20S er en liten og hendig projektor, som bærer tydelig preg av å være designet med fokus på mobilitet og «kontorbruk».

DLP-teknologi sørger for relativt god bildekvalitet, selv om oppløsningen er begrenset til 800 x 600. Projektoren er veldig lyssterk, og fungere godt selv i delvis opplyste lokaler.

Sharps DLP-modell klarer dessverre å servere et alt for lite bilde til (ja, vi liker storformat i stua!), og vi synes samtidig støynivået var et lite hakk over smertegrensen.

Som presentasjonsprojektor er dette dugelig, men til hjemmeunderholdning – der bærbarhet er mindre viktig – bør PG-M20S neppe være førstevalget.

Mer teknisk info
Tilbake til oversikt

HP SB21
800 ANSI 800 x 600 punkter (SVGA)
DLP Kontrast 1800:1
Pris: ca. 20 000,- Levarandør: Hewlett Packard

SP21 er veldig lett og kompakt, selv for en DLP projektor, og mangler bare sann XGA-støtte for å havne på øverste hylle til bærbare presentasjonsbruk.

På tilkoblingsfronten stiller den med en proprietær DVI-tilkobling, og leveres med en overgang til VGA i stedet for separate komponent-innganger.

Kontrastnivået er godt, og bildet er bedre enn man kanskje skulle forvente av en så liten modell. Den veier tross alt ikke mer enn ett (!) kilo.

Derimot mangler SP21 mulighet for å justere størrelsen på det projiserte bildet, og uten slike zoom-muligheter kan det fort bli et lite mareritt å sette opp denne til hjemmebruk.

Har du ekstremt dårlig plass på hybelen eller gjerne vil ha med deg projektor på hyttetur, teller lettvekter-designet til fordel for SP21. Ellers henviser vi denne modellen til sporadisk møteromsbruk.

Mer teknisk info
Tilbake til oversikt

BenQ SL705X
1100 ANSI 1024 x 768 punkter (XGA)
Lampelevetid: 1500 timer Kontrast 600:1
Pris: ca. 21 500,- Levarandør: EET Nordic

SL705X viser muskler med full 1024×768 oppløsning, og imponerer med et skarpt og godt DLP-bilde.

Lysnivået på 1100 ANSI lumens gjør at man også kan benytte denne uten nødvendigvis å måtte stenge dagslyset ute fra rommet – selv om dette definitivt er å anbefale for seriøs filmtitting.

Komponent-tilkobling støttes vi en overgang til VGA-kabelen. Projektoren er også utstyrt med bilde-i-bilde funksjon, og gode zoom-muligheter.

Har du behov for full XGA kan dette være en aktuell modell, men verken kort levetid på lampen eller et relativt ubeskjedent støynivå teller til fordel for SL705X.

Mer teknisk info
Tilbake til oversikt

Canon LV-S2
1000 ANSI 800 x 600 punkter (XGA)
LCD Kontrast 350:1
Pris: ca. 21 500,- Levarandør: EET Nordic

LV-S2 fra Canon leverer fra seg et enormt bilde over korte avstander, men synes å komme litt til kort på bildegjengivelse sammenlignet med flere av de øvrig projektorene i denne testen.

Kontrastnivået er lavt, og selv om man klarer å stenge ute alle andre lyskilder kan det fremdeles være litt vrient å få stilt seg frem til et akseptabelt og behagelig videobilde med denne projektoren.

DVI er ikke støttet, men LV-S2 tar ellers imot både komponent, S-video, VGA og kompositt video.

Viftestøyen er forøvrig i høyeste laget.

Mer teknisk info
Tilbake til oversikt

Toshiba TLP-T50
1400 ANSI, LCD 1024 x 768 punkter (XGA)
Lampelevetid: 2000 timer Kontrast 400:1
Pris: ca. 23 500,- Levarandør: Toshiba

Toshibas TLT-T50 gir fra seg et relativt godt videobilde til å være en presentasjonsprojektor.

Projektoren er veldig lyssterk, men bildet blir riktignok fort litt grått i mørke filmscener.

Komponent-tilkobling støttes via en overang til VGA-kabel, mens maskinen forøvrig har det vanlig assortementet av kompositt- og S-video, i tillegg til VGA-utgang for seriekobling til en ekstra skjerm.

TLT-T50 støyer forøvrig relativt mye, og synes muligens litt overpriset tatt i betraktning at tilsvarende DLP-baserte projektorer med XGA-oppløsning er tilgjengelig for en billigere penge.

Mer teknisk info
Tilbake til oversikt

ViewSonic PJ550
1200 ANSI 1024 x 768 punkter (XGA)
Lampelevetid: 2000 timer* Kontrast 300:1
Pris: ca. 19 000,- Levarandør: ViewSonic

PJ550 er en liten og hendig projektor som kaster fra seg et stort bilde selv over korte avstander.

Projektoren er også veldig lyssterk, men vi synes fargene hadde en tendens til å bli litt blasse – selv etter å ha fiklet en god del med innstillingene. Det lave kontrastforholdet har nok mye av skylden for dette.

Men for all del, full XGA oppløsning gjør PJ550 til en grei modell for å koble til PCen eller spillkonsoller – hvor billedkvaliteten er skarp og grei.

PJ550 gir forøvrig fra seg en del støy under drift.

*PJ550 kan settes i økonomi-modus for å forlenge lampelevetiden utover 2000 timer

Mer teknisk info
Tilbake til oversikt

Annonse