Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Japansk usynlighetsfrakk

En japanske student viser frem sitt system for optisk kamuflasje, som like godt kunne vært tatt rett ut av en science fiction-film.

Usynlighetsfrakk S. Tachi
Data- og fysikkstudent Susumu Tachi ved universitetet i Tokyo har det moro i laboratoriet. Blant annet har han laget en frakk som man tilsynelatende kan se rett igjennom, melder CNN.

Optisk lureri

Og nei, det er en ikke aprilsspøk – men derimot snakk om et avansert stykke filmtriks.

Hemmeligheten ligger først og fremst i mikroskopiske reflektorer i selve materialet som jakken er lagd av, og som gjør klesplagg og andre materialer i stand til å fungere som aktive lerret – selv når de er krøllete og bøyde.

I jakkens tilfelle er det simpelthen snakk om å montere et videokamera umiddelbart bak personen som har på seg jakken, for deretter å projisere bildet som fanges opp direkte på forsiden av jakken. Resultatet blir en illusjon av å kunne se tvers gjennom personen.

Tachi medgir at systemet bare er en liten teknologisk smakebit, og at det foreløpig krever litt for mye utstyr og rigging til at det skal kunne ha noen særlig praktisk nytte. Man er for eksempel avhengig av å se på det «kamuflerte» objektet gjennom den spesielle projektorlisensen for i det hele tatt kunne se usynlighetseffekten.

Stort potensiale

Men mulighetene for fremtidig anvendelse er store når teknologien blir liten og billig nok – og synlig for det blotte øye.

Prosjektet har også potensiale for militær kamuflasje og medisinsk bruk, og har tiltrukket seg oppmerksomhet blant annet fra Nasa

For eksempel kan man se for seg en kamuflasjeantrekk hvor soldaten tar et bilde av sine omgivelser, som deretter blir digitalt overført og fremvist på klærne slik at han glir i ett med omgivelsene.

Det har til og med blitt foreslått å gjøre landingsprosedyren enklere og mer oversiktig for piloter, ved å gjøre gulvet på cockpiten gjennomsiktig.

Se selv

Det får så være at det foreløpig er en smule tungvint å få Tachi’s system til å fungere, men vi anbefaler likevel en titt på videosnuttene som viser hvordan det tar seg ut, på www.star.t.u-tokyo.ac.jp.

Stikkord: lydogbilde, Maskinvare