Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Irak-død i database

Verken amerikanske eller irakiske myndigheter bryr seg nevneverdig med å holde rede på irakere som dør i krigen. Det gjør derimot Iraqbodycount.net.

Irak Body Count
Amerikanske militærmyndigheter rapporterer om falne amerikanske soldater, men bryr seg kanskje mindre med sivile. Irakiske myndigheter bruker sivile tap i sin propaganda, og kan mistenkes for å overdrive.

Stor trafikk

For å holde rede på hvor mange sivile irakere som faktisk omkommer på grunn av krigshandlingene har et knippe akademikere og kunstnere i USA og Storbritannia startet nettstedet Iraqbodycount.net.

I løpet av kort tid har nettstedet fått en trafikk på over 100 000 treff pr. dag, og har blitt en viktig kilde for store, amerikanske medier som The Boston Globe, San Jose Mercury News og nyhetsbyrået Associated Press.

Gjennomsnittstall

Data blir samlet inn på grunnlag av rapporter fra en rekke nyhetskilder over hele verden, pro-irakiske såvel som pro-amerikanske. Ved å bruke en spesiell algoritme sannsynlighetsberegner databasen et minimumstall og et maksimumstall.

I skrivende stund er tallet på omkomne minimum 253 og maksimum 333, i følge nettstedet. På samme sted ligger også detaljert informasjon om hvem som ble drept hvor, og hvordan det skjedde.

– Upolitisk

Hensikten er at verden ikke skal glemme de som omkommer i krigshandlingene.

De som står bak nettstedet legger ikke skjul på at de er motstandere av krigen. Likevel hevder de at tallene er nøkterne og upolitiske.

Stikkord: internett