Hopp til navigasjon Hopp til innhold

TEST: Game Boy Advance SP

Nintendos nye sammenklaffbare spillmaskin er i handelen 28. mars, og setter Game Boy i et nytt lys.

Gleden ved å eie Game Boy Advance avtok for mitt vedkommende ganske hurtig etter at den nye håndholdte spillmaskinen kom på markedet for snart to år siden.

Mørketid

Det var ikke det at spillene var dårlige, men simpelthen at det ble for tungvint å finne gunstig nok lysforhold å spille under.

Siden skjermen på den opprinnelig GBA er så lyssvak at den så og si krever sin egen spot-lampe, ble den direkte konsekvensen at jeg så altfor sjelden fant det verken naturlig eller lettvint å ta en kjapp runde Mario, være det på toget, på bussholdeplassen, eller i sofakroken.

Riktignok er et betraktelig utvalg av forskjellige skjermlys-dingser å få kjøpt som tilbehør, men da begynte stadig mer av «hendig lommespill»-utopien å rakne sammen for meg.

Men nå har jeg gjenvunnet troen. Game Boy SP er frelseren.

Stilig

Det første som slår en ved SP er en markant stilistisk forskjell fra de noe glorete, tyggegymmifargete GBA-maskinene.

Den nye Game Boy-serien er omtrent bare halvparten så stor, leveres i sort, sølv eller blå metallic, og klarer til tross for sitt langt mer firkantete og «voksne» design å bevare både den samme skjermstørrelsen og samtlige knapper fra forgjengeren.

La det bli lys

Men det er den opplyste skjermen og oppladbare batterier som er kronen på verket.

Nå kan du spille uten å måtte rigge opp lys-stilaser, og Game Boy blir dermed igjen en verdig konkurrent til avisen eller den gode boken for å fylle ut de små venterommene i hverdagen (foreldrene jubler!).

Fulladet batteri gir ca. 10 timers spilletid, og skrur du av skjermbelysningen kan dette strekkes ut til nesten det dobbelte. Det blir kanskje litt smak og behag, men personlig synes jeg dette er langt å foretrekke fremfor å stadig måtte skifte AA-batterier – selv om dette og kan ha sine praktiske fordeler hvis man er ute på langtur uten tilgang til strøm.

Lydløs spilling?

Den eneste virkelig store jeg har å utsette er at SP – i motsetning til gamle GBA – ikke er utstyrt med standard minijack-inngang for tilkobling av headsett. Synd, siden spilling på offentlig sted uten høretelefoner fører ofte til at man skrur av lyden fullstendig, og da forsvinner jo mye av opplevelsen.

Riktignok blir vi lovet en adaptor som gjør at man kan koble til headsett i link-porten, men det vites ikke når en slik overgang blir tilgjengelig, og heller ikke hva den vil koste når den kommer.

Sent, men godt

Game Boy Advance SP er produktet jeg egentlig ønsket meg fra starten av. Riktignok tok det to lange år å få en godkjent GBA ut i butikkhyllene, men ikke desto mindre er dette en gylden sjansen til å blåse live i Game Boy-feberen.

Selv om vi fremdeles ikke har slått fast hva «SP» står for…

Skulle du forresten fundere på hvilket spill du skal mate din nye SP, nøler vi ikke et sekund med å anbefale rykende ferske Metroid Fusion .

Stikkord: generell test, spilltester, testprodukt