Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Bedre lyd i mobilen

Elektronikkgiganten Philips har funnet ut hvordan de kan redusere bakgrunnsstøyen som ofte er plagsom når du snakker i mobiltelefon.

Støy
Ved å fjerne lydene som ikke har noe med selve samtale å gjøre blir det lettere for begge parter i samtalen å høre det som blir sagt.

Håndfritt først

I første omgang vil teknologien bli bygget inn i hodetelefoner og håndfrisett, men om et par år kan teknologien også være innbygget i selve mobiltelefonen, skriver BBC.

Teknologien går ut på at lyden som kommer inn i telefonens mikrofon analyseres. Den sammenlignes med lyd som kommer inn fra en separat mikrofon, for eksempel plassert i håndfrisettet. Ved hjelp av en serie algoritmer beregnes hva som er bakgrunnsstøy og hva som er tale.

Et filter tar bort støyen og videresender talen.

Testet

Systemet, som kalles LifeVibes skal ha vært testet ut i støyende omgivelser som travle messer med støyende musikk og høylydte samtaler, og at denne typen støy effektivt ble kuttet bort.

Ettersom systemet krever to mikrofoner vil det ta tid å utvikle en løsning for mobiltelefoner, som normalt ikke har mer enn en mikrofon om bord. Men bruker du trådløs håndfri kan systemet bruke både telefonens og håndfrisettets mikrofon og dermed gjennomføre en sammenligning.

Snakker mer uten støy

Undersøkelser viser at støy er det problemet flest klager på når de snakker i mobilen. Når støyen er borte og vi hører hverandre bedre snakker vi i snitt 20 prosent lenger i telefonen, viser undersøkelsen.

Stikkord: Mobil