Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Surf med 8000 Mbps

Amerikanske forskere har utviklet en ny overføringsprotokoll for Internett som gjør at du kan laste ned en DVD-film på fem sekunder.

bredbånd Ash illustrasjon
Og da snakker vi verken om DivX eller VCD, men om en film i full DVD-kvalitet. De fem sekundene er likevel bare en teoretisk sannhet, for verken harddisk eller andre PC-komponenter er i dag forbedredt på å ta i mot slike datamengder så fort.

Men også dette jobbes det med.

6000 ganger DSL

Den nye protokollen er utviklet ved California Institute of Technology (Caltech), oghar fått navnet Fast Active queue management Scalable Transmission Control Protocol (TCP) – forkortet FAST. Den nøyaktige hastigheten er faktisk i overkant av 8000 Megabit pr. sekund – 8,609 Mbps. Det er 6000 ganger det som i dag kan oppnås med et DSL-modem.

Utnytter GRID

Den ekstremt høye hastigheten ble oppnådd ved å bruke ti samtidige datastrømmer over et såkalt GRID-nettverk, der de tilgjengelige ressursene utnyttes maksimalt ved deling av oppgaver.

Professor Harvey Newman ved Caltech betegner den nye protokollen som en milepæl for vitenskapen, for GRID-systemer og for Internett.

Pressemelding fra Caltech