Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Vannmerke på CD

Kopisikring av CD har vist seg å nytte lite mot pirater. Nå prøver platebransjen seg i stedet med vannmerke som kan spore musikken.

Låst cd 2
Vannmerke på plater er allerede kjent fra DVD-Audio, den nye lydstandarden for DVD-plater med musikk uten bilder. Vannmerket hindrer ikke kopiering, men gjør det mulig for platebransjen å spore opp kilden til en uautorisert kopi. Dermed kan førstemann som har kopiert musikken videre, komme i straffeansvar dersom lovene i landet hun eller han bor åpner for det.

Lisens til de store

I følge nettstedet Stereophile.com har selskapet Stealth Labs nå lisensiert ut sin StealthChannel vannmerketeknologi til SunnComm. Systemet har tidligere eksistert som en plugin til Windows Media Player 9, men skal nå være ferdig utviklet for CD-plater.

SunnComm leverer i dag kopisikringssystemer til flere av de store plateselskapene. Det er dermed ventet at de samme selskapene innen kort tid vil prøve ut vannmerketeknologien.

Også analogt

Vannmerket ligger i følge Stealth Labs-sjefen Howard Leventhal som et «skjult og så godt som usårbart meta-område» på CD-platen.

Uansett hva du gjør med musikken – kopierer den som en WAV/CDA-fil i full kvalitet, ripper den til MP3 eller til og med lager en analog kopi – vil vannmerket følge med.

Reklame

Teknologien åpner også for merverdi for musikklytteren. i informasjonskapselen kan det også ligge bildeinformasjon og annen tilleggs-snacks. På den annen side kan plateselskapet også legge inn reklame for andre av sine utgivelser…

Kan høres?

Stealth labs påstår at det er umulig å høre vannmerket for en vanlig musikklytter. Men hifi-miljøet vil neppe svelge denne påstanden uten videre. Debatten har gått høyt blant lydentusiaster hvorvidt man kan høre vannmerket på DVD-Audio-plater.

De fleste musikkelskere synes kanskje likevel det er bedre å få lov å kopiere med vannmerke enn å måtte cracke stadig nye kopisikringer for å få flyttet musikken over på en bærbar MP3-spiller eller brenne en CD-kopi.

Stikkord: lydogbilde