Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Svensk virusmaker tatt

Politiet i Västernorrland i Sverige har pågrepet en person som skal stå bak det krigskritiske og antirasistiske Ganda-viruset.

Virus vignett
Dette melder den svenske lokalavisa Ångermanland.

I følge avisa har personen tilstått å ha laget og spredt viruset. Den mistenkte er bosatt på det lille stedet Härnösand i Nord-Sverige.

Politiet er så langt svært tilbakeholdne med å gi flere opplysninger i saken.

Krigsmotstander

Det såkalte Ganda-viruset (fullt navn: EWS – W32/Ganda.A) spiller bevisst på Irak-krigen, og lover blant annet eksklusive bilder fra amerikanske spionsatellitter over Irak. I stedet for slike bilder får brukerne et virus som setter både brannmurer og antivirusprogrammer ut av spill.

Diskriminert

I teksten som følger viruset går det fram at opphavspersonen føler seg diskriminert av det svenske utdanningssystemet – angivelig på rasistisk grunnlag. I tillegg rettes hard kritikk mot statsminister Blair og president Bush. Følgetekstene er dels på svensk, dels på engelsk.

For øvrig gjør det ingen skade. I tillegg til å ta for seg av adresseboka i Outlook, sendes viruset – med de politiske ytringene – videre til et utvalg sentralt plasserte personer innen svensk offentlighet. Mailadressene til flere kjente politikere, pressefolk og byråkrater ligger i SMTP-klienten som følger med viruset.

Oppga adresse

Utrolig nok oppgir opphavspersonen tydelig bostedsadresse: «Coded by Uncle Roger in Hsand, Sweden». Siden «Hsand» er en åpenbar forkortelse for Härnösand, var det en smal sak for det lokale politiet å spore vedkommende opp.

Stikkord: internett, virus