Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Den bærbare PCs far er død

Datagründeren Adam Osborne er død. Osborne var med på å utvikle den første bærbare PCen.

Osborne Adam
Osborne døde i Kodiakanal i India, etter en serie av slag forårsaket av en hjerneskade, opplyser hans første kone, Cynthia Geddes.

Først med bærbar

Osborne kom stadig opp med nye ideer, inkludert tanken om en bærbar PC. Denne kom på markedet i 1981, samtidig som IBM lanserte sin første desktop-PC. På den tiden rettet Osborne seg mot Apple, som siden 70-tallet hadde solgt datamaskiner til kontor- og hjemmebruk.

Suksess

Osborne Computer ble kort tid etter lanseringen av Osborne1 det raskest voksende selskapet i Silicon Valley. Den bærbare maskinen veide nær 11 kilo og kostet 1.795 dollar. På høyden solgte Osborne 10.000 maskiner i måneden.

Osborne 1 veide nesten 11 kilo og kom komplett med programvare for tekstbehandling og regneark. Den hadd to 100Kb diskettstasjoner.

Nedtur

Nedturen kom da Osborne to år senere skulle lansere oppfølgeren Osborne Executive. Denne ble introdusert flere måneder før den var ferdig og førte til at etterspørselen etter Osborne1 stoppet opp.

Ingen bedriftsleder

Lee Felsenstein, som var med på å grunnlegge Osborne Computer beskriver Osborne som en mann med mange ideer, men uten kunnskap om hvordan man driver en stor bedrift. I 1982 lanserte Compaq en bærbar datamaskin som var kompatibel med IBM og gjorde stor suksess.

Tapte søksmål

Etter at Osborne Computer måtte legge ned startet Osborne selskapet Paperback Software International som solgte rimelig programvare som minnet om de mer kostbare versjonene. I 1987 ble han saksøkt av Lotus fordi ett av disse programmene lignet for mye på 1-2-3 Spreadsheet. Lotus vant saken i 1990, melder AP.

Etter å ha forlatt Paperback reiste Osborne til India for å hjelpe nye bedrifter med startkapital. Hjernefeilen som førte til at Osborne fikk en rekke mindre slag ble diagnostisert i 1992.

Stikkord: laptop, Maskinvare