Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Satellitt-telefoner bombemål

Både pressefolk og hjelpearbeidere i Irak benytter satelittelefoner for å kommunisere med utenverdeen. Nå kan de bli bombemål.

Nera satelittelefon
Etter hvert som krigen i Irak slår ut mobil- og fastnettene øker bruken av satellitt-telefoner. Men å bruke slike telefoner kan være livsfarlig. Amerikanske signalsøkere bruker signaler fra satellitt-telefoner i Irak for å lokalisere Irakiske militære ledere. Men nøyaktigheten i slike peilinger er det så som så med.

Stadig mer nøyaktig

Det amerikanske forsvaret vil ikke si noe om hvor nøyaktig de kan spore personer basert på samtaler fra satellitt-telefoner, mens produsentene av slike telefoner sier at de rett og slett ikke har noen anelse. Men etterretningseksperter sier slik sporing er mulig, og at resultatet blir stadig bedre.

Men å skille venn fra fiende utelukkende basert påsignaler fra slike telefoner er så godt som umulig.

– Sånt vi må regne med

Satellitt-telefoner er ikke utbredt blant sivile Irakere, men for hjelpeorganisasjoner og journalister inne i Irak er dette et verdifullt verktøy. Dermed risikerer de også å ende opp som mål for amerikanske bomber på jakt etter militære ledere i Irak.
– Det er bare sånt vi må ta med i betraktningen, sier Kate Adie, BBC-journalist i Irak til AP.

Større mål

Talskvinne for det amerikanske forsvaret, major Rumi Nielson-Green sier amerikanerne fokuserer på å slå ut infrastruktur og materiell, og ikke mindre mål som enkeltpersoner. Men hun kunne ikke utelukke at også andre kunne bli bombemål som følge av feiltakelser.

Amerikanerne har derfor oppfordret journalister og andre utlendinger til å forlate Irak.

Økt bruk

Inmarsat, Iridium og andre som levrer satellitt-telefoni rapporterer om stor økning i etterspørselen i takt med opptrappingen mot krig i Irak. Inmarsat setter i drift ytterligere en satellitt for å dekke behovet for overføring av telefonsamtaler og ikke minst videobilder fra krigsområdet.

Store forskjeller

Å lokalisere en person som ringer fra en Iridium-telefon gir ingen stor nøyaktighet. Personen kan befinne seg hvor som helst i et område på størrelse med Airizona, sier en talsmann for selskapet.

Thurayas telefoner inneholder GPS og kan lokaliseres med stor nøyaktighet, forutsatt at brukeren har aktivert GPS i håndsettet, sier styreleder i selskapet, Mohammad Omran .

Stikkord: Mobil