Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Rekonstruerer drap på PC-en

En politimann i Los Angeles rykket ut til enebolig etter en naboklage. Han fikk øye på en bevæpnet mann i djeveldrakt og drepte ham med ni skudd.

lara lite
For politiet var det en handling begått i selvforsvar. For de pårørende til den drepte 39 år gamle skuespilleren var en forhastet slutning som førte til at en uskyldig mann ble drept. Anthony Dwain Lee deltok i en Halloween-feiring og våpenet han bar var en lekepistol.

Data-animasjon

Men selv om politiet og de pårørende var uenige om hva som egentlig hadde skjedd var de enige om en ting. Den beste måten å fremstille de motstridende forklaringene på var ved å presentere partenes forklaringer som data-animasjoner.

Selv om denne saken ble avgjort ved forlik utenfor rettsapparatet viser den tydelig hva som er i ferd med å bli en trend. Ved hjelp av animasjonsteknikker utviklet ved filmstudioene i Hollywood kan jury og dommere få «se» hva partene mener egentlig skjedde. Denne typen bevisførsel blir stadig vanligere i USA, melder LA Times.

Kritikk

Men teknikken er kontroversiell, og enkelte anklagere hevder det «Disneyfiserer» bevisene. Men forsvarerne ser det som en revolusjonerende måte å fremstille sin side av saken på. Mens de tidligere måtte tegne og forklare kan de bruke det sterke mediet som TV-skjermen er for å underbygge sitt budskap.

Men også aktoratet benytter denne teknikken når de mener det er formålstjenlig.

Billig er det imidlertid ikke. Selv en helt enkel animasjon kan koste mellom 7.500 og 15.000 dollar å produsere (56.000 -112.000 kroner).

Tror de ser sannheten

Frykten er at juryen ubevisst lar seg påvirke til å tenke at de er vitner til den faktiske hendelsen, og at de blir mer påvirket av den fascinerende fremstillingen enn av de faktiske bevisene i en sak.

Men selv om datanimasjoner blir vanligere i rettssaker er de viktigsta faktorene fremdeles håndfaste bevis og en overbevisende advokat, hevder ekspertene.

Les om drapet på Anthony Dwain Lee her.

Stikkord: internett