Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Antikrigsbølge på Internett

Internett benyttes flittig i kampen mot den pågående krigen i Irak. Tenn et virtuelt lys, delta i e-postaksjoner eller lær hvor du skal gå for å protestere.

Virtuell demonstrasjon
Antikrigsdemonstrantene hevder de får liten oppmerksomhet på TV. Men på Internett er de godt representert. Også flere norske nettsider samler støtte for sin krigsmotstand.

Kjapt, trygt og billig

Via nettet kommer demonstrantene i kontakt med hverandre og de kan utveksle informasjon i sanntid. Internett er uavhengig av sted og tid og mye billigere enn plakatklistring og utdeling av flyveblader. Dessuten kan Internett brukes for å sende protester til politikerne som sender soldater foran seg i krigen.

Utbredt

Under Gulfkrigen i 1991 var det mange som ikke hadde tilgang til verken Internett eller e-post. Men mange er opprørt over krigen og vil gi uttrykk for det. Nettstedet til organisasjonen United for Peace mottar daglig over 1,5 millioner henvendelser. United for Peace er en sammenslutning av mer enn 200 amerikanske organisasjoner.

Tar av

Etter at president Bush hadde kommet med sin krigstale eksploderte e-posttrafikken. På nett lærer folk hvor og hvordan de kan demonstrere og hva de bør ha med seg av penger og identifikasjonspapirer om de risikerer å bli arrestert for sivil ulydighet.

En av protestsidene, www.moveon.org, skal ha en e-postbase på nær 2 millioner registrerte krigsmotstandere. Denne organisasjonen stod bak de virtuelle marsjene som lammet e-postsystemene i det Hvite Hus og Kongressen i februar med antikrigsmeldinger.

Også for tilhengere

Men det fines også organisasjoner for de som vil støtte de amerikanske soldatene. Slike eksempler er Military Brats og Support the Troops.

Foreningen for krigsveteraner med utenrikstjeneste bruker også nettet aktivt. De selger mer enn 1.200 ulike effekter, inkludert klistremerker med teksten «Support our Troops» på sin nettside.

Her er noen andre aktuelle nettsteder, blant annet

et par norske:

  • Sammenslutningen for verdensfred. (Internasjonal)
  • Tverrkirkelig fredssammenslutning (Amerikansk)
  • Ungdom mot krig (Norsk)
  • Norges Fredsråds antikrigssider (Norsk)
  • Student Peace Action Network (Amerikansk)
  • Stikkord: internett