Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Robot fakker tjuver

Roboten Maron-1 kan passe huset for deg mens du er borte. Greit for den som vil holde tjuvpakket unna.

Maron-1
Foreløpig er det ikke hvem som helst som får lov til å kjøpe roboten som omsider er til salgs i Japan. I tillegg til å klaske nær 20.000 kroner på disken må du representere et selskap som kan tilføre roboten spesialkompetanse.

Smårolling

Det betyr at du må være i stand til å programmere roboten selv, slik at den kan utføre oppgaver som å drive overvåkning av huset eller hente tøflene dine når du kommer hjem.

Maron-1 veier 5,5 kilo, er 36 cm høy, og vil dermed nå de fleste av oss omtrent til knærne, skriver Zdnet. Den har tre hjul og skal kunne forsere dørstokker og andre små hindringer på gulvet.

Egen mobil

Roboten har som de fleste andre japanere sin egen mobiltelefon som den bruker til å ta imot instrukser fra eieren. Har du programmert den riktig kan du jo be den fyre opp i peisen til du kommer hjem?

Du kan også bruke telefonen din og styre roboten fra rom til rom, for så å la den starte videoopttakeren eller justere klimaanlegget.

Elektronisk vaktbikje

Maron-1 har dessuten øyne og kan oppfatte bevegelser. Bildene fra roboten kan du se på din PC-skjerm via Internett. Om noen bryter seg inn i huset kan Maron-1 starte en alarm og ringe til politiet. Dessverre er den ikke i stand til å løpe etter tyver og bite dem i beina.

Til Europa?

De innbygde batteriene varer i 10 timer per oppladning. Operativsystemet er Windows CE 3.0. Dersom salget går bra kan vi vente oss at Maron-1 vil dukke opp også i vår verdensdel.

På sikt tror Fujitsu at vi alle vil ha en slik maskin i våre hjem, og at den vil løse oppgaver også innen pleie og omsorg, skriver Fujitsu på sine hjemmesider.

For to år siden lanserte Fujitsu en høyere mer menneskelignende robot kalt Hoap-1. Denne benyttet Linux operativsystem.

Stikkord: internett