Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Ny Archos med Xvid og DivX

Archos har flere godbiter å vise fram på CeBit-messen. Den nye Archos Multimedia 120 spiller både DivX og XviD.

Foto: hardware.no
I første øyekast minner Multimedia 120 på en hvilken som helst bærbar MP3-spiller basert å harddisk-teknologi, men når man begynner å se litt nærmere på den finner man fort ut at den har langt mer å tilby enn de fleste andre. DivX og XviD avspilling på skjermen eller direkte uttak til TV høres kanskje fristende ut?

Filmavspilling

Tidligere versjoner fra Archos har hatt ganske kraftige begrensninger når det gjelder avspilling av video, men denne nye modellen kommer med langt kraftigere hardware og kan nå spille av filmer med en oppløsning på opp til 640×368.

Dette gjør at man fortsatt ikke får spilt av filmene med 720xXXX-oppløsing, men de fleste filmer som sirkulerer har uansett en mindre oppløsning. Archos har desverre fortsatt ikke lagt inn støtte for DivX-versjoner lavere enn 4.0, men de har til gjengjeld integrert støtte for XviD.

Det å se på film på det lille displayet på spilleren kan ikke sies å gi noen særlig stor opplevelse, men er man ikke kresen holder det kanskje til kjedelige togutrer. Spilletiden for avspilling av DivX ligger på ca 3 timer.

Opptaksmuligheter

Ikke nok med at spilleren takler DivX, men den kan også kode video til DivX. Kodingen skjer i realtime fra tilleggsmoduler som man kan montere på spilleren. En modul for tilkobling av S-Video/Analog Composite Video kan settes på spilleren, og man får også kjøpt kombinert digitalt videokamera og 1,3 megapixels stillbilde-kamera. For begge enhetene blir video tatt opp i 320×240 pixels oppløsning.

Denne videostrømmen kan som nevnt komprimeres til DivX, og kvaliteten kan settes til hele 3500 Kbps. For de som har drevet en del med komprimering til DivX vet at slikt tar svært lang tid og vil kanskje ha litt vanskeligheter med å forstå at en slik liten enhet som dette kan klare det.

Svaret på dette er rett og slett at bruk av opptaksfunksjon gir et heller dårlig resultat, og selv om støtten er opp til hele 3500 Kbps ser videoen ganske dårlig ut. 3500 Kbps til 320×240 oppløsning må også langt på vei kunne sies å være overkill. I spesifikasjonene står det ikke oppgitt hvilken DivX-versjon videoen blir kodet til, og det kunne heller ikke personen vi snakket med hos Archos svare på.

Koble til TV

Enheten kan enkelt kobles til TV og på den måten er den ideell til å bruke som en stille DivX-PC som vi vet mange av våre lesere går og drømmer om. Kobler man den til TV så sendes all info dit og displayet blir slått av.Andre moduler kan også kjøpes til spilleren, som f.eks kortleser slik at man kan overføre sine digitale bilder til enheten og da rett og slett bruke spilleren som en portabel harddisk. Enheten kobles til en PC gjennom USB 2.0.

Brukergrensesnitt

Ved siden av å kunne spille av video er spilleren selvsagt også i stand til å spille av MP3/WMA og kan til og med vise BMP -og JPG-bilder (dette gjør seg heller ikke veldig godt på det lille displayet).

Ved avspilling av MP3 holder batteriet til ca 7 timer, så det er med andre ord ikke en enhet med veldig lang batterilevetid. Dette kommer selvsagt av at den kraftige hardwaren i spilleren trekker langt mer strøm enn normale dedikerte MP3-spillere.

Spilleren kan også komprimere musikk i realtime til MP3. I motsettning til de fleste andre MP3-encodere som har dukket opp på CeBIT er dette den eneste som takler VBR-koding (variabel bit rate) opp til 160 Kbps.

Archos AV320 (dummy)

Archos AV320

Bildet over er en dummy av toppmodellen som snart kommer fra Archos. Et TV-selskap hadde tatt med seg den ekte versjonen av spilleren som Archos hadde på messen, så vi fikk desverre ikke demonstrert ekte vare av denne.

Dette er kort fortalt den samme spilleren som Multimedia 120, men med et langt større display (3,8″ LCD, 320×240 fargedisplay) og et noe mer oversiktlig brukergrensesnitt.

Spilleren er minimalt større enn Jukebox 120, men dessverre vil prisforskjellen mellom de to enhetene være på ikke fullt så marginale 300 euro.

Begge enhetene regnes å komme på markedet innen sommeren. Prisen på Multimedia 120 skulle i følge Archos ligge på omtrent det samme som iPOD med 20 GB harddisk (omlag fem lapper, red anm.), mens AV320 da blir betraktelig dyrere.(Denne artikkelen er levert av hardware.no.)

Stikkord: lydogbilde