Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Ny SD-standard vedtatt

Det fine med standarder er at det er så mange å velge mellom. Nå kommer det en til.

Sandisk miniSD
Den nye standarden er en krympet utgave av SD (Secure Digital). Kortet heter enkelt og greit MiniSD. Det er betydelig mindre enn de tidligere SD-kortene, men har de samme egenskapene. Allerede innen utgangen av året kan den første brikken ha passert 512 MB.

Mer minne, mindre volum

ITavisen spurte markedssjef i SanDisc, Eric Bone, om det virkelig er behov for enda et minnekort.
– Det er ikke vi som bestemmer dette, men utstyrsprodusentene. Når de vil ha et nytt minnekort tilpasset et nytt produkt så leverer vi det.

Bakoverkompatibelt

– Det hadde vært greit om vi kunne klare oss med ett minnekort som kunne brukes over alt, men slik blir det ikke. MiniSD er et resultat av press fra mobilindustrien som vil ha mer minne og samtidig mindre plasskrevede kort i sine nye modeller, sier Bone.
Men miniSD kan også brukes i utstyr laget for dagens SD-format. Et passivt adapter sørger for det.

Smart Media dør

Vi spurte også om vi snart fikk se at noen av minneformatene blir borte.
– Omsetningen av Smart Media er nå svært liten. Kortene har ikke prosessor om bord, og det er begrenset hvor mye minne det er mulig å legge inn i dem. Når prosessoren sitter i brukerenheten og ikke på kortet må gamle kameraer, MP3-spillere og annet utstyr med Smart Media oppgraderes for å kunne bruke større kort. Når elektronikkbransjen leverer nye produkter hver måned er det lettere å gå over til andre og mer fremtidsrettede formater, sier Bone.

Liten forskjell

– Det er vanskelig å si hvilket kortformat som egentlig er best. Selv om teknologien er til dels svært forskjellig vil brukeropplevelsen være mer eller mindre den samme, enten kortet heter SD, CF eller Memory Stick Ulikhetene skyldes gjerne mer hva slags utstyr kortet sitter i. Jeg skulle gjerne sagt at våre extreme-kort er raskere samme hva, men slik er det ikke, sier Bone.

Gammel vane

Det er ikke først og fremst teknologien inne i kortet som avgjør hvilken standard produsentene velger. Lisensieringsutgiftene er også bare peanuts i denne sammenhengen. Her er kombinasjonen av gammel vane og nye muligheter avgjørende. Men kortene kan faktisk ofte brukes om hverandre.

Stygt adaper

Det finnes adapter som lar deg sette Memory Stick i en CF-port, og det finnes adapetere som gjør at du kan bruke CF-kortet i en SD-port. Men siden CF-kortet er mye større enn SD-kortet blir det en klumpete sak der CF-kortet sitter som en kladd bak på utsiden – Du vil aldri få se oss lage et så stygt adapter, lover Bone med ett smil.

Stikkord: Mobil