Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Klær med sporing

Klesprodusenten Benetton skal utstyre alle sine plagg med en radiosender, så de kan spores over hele verden.

overvåkingskamera
Det eneste betenkelige med dette er personvernet, som mange er bekymret for i dag. Vil produsenter som tar dette i bruk drive ulovlig overvåkning av kundene?

I følge Benetton fungerer bare brikkene når de er innen en meters rekkevidde av nærmeste sender.

Logistikk

Radiosendere har blitt såpass små og billige at flere distributører ser det som lønnsomt å utstyre alle sine enheter med dem.

Radiosenderne gjør at man kan spore senderne over hele verden til enhver tid. Slik vil Benetton kunne følge sine plagg fra fabrikk til butikk. Live oppdatert lagerstatus på verdensbasis er nok noe mange drømmer om for sine egne produkter.

Senderne vil også inneholde serienummer, slik at man kan spore helt spesifikke plagg. Og slik fungerer også senderen som en tyverialarm, dersom noen skulle løpe ut av butikken med plagget. Helt til tyver en mer enn én meter fra døren vel å merke.

Senderen

-Senderen er mindre i størrelse enn et riskorn. Den vil plasseres i markelappen på innsiden av plagget og er dermed ikke til noen sjenanse for brukeren, sier Benettons Terry Phips til Ananova.

Brikkene produseres av Philips, og har tidligere vært levert til selskaper som Prada og supermarkedene Wal-Mart og Tesco.