Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Centrino er her

Vi har prøvd en flunkende ny Centrino-laptop, som viser hva Intels nye mobilprosessor er god for.

Acer Travelmate 800

Intel har store ambisjoner for 2003, og planlegger å kjøre en svimlende antall forskjellige prosessorer ut på markedet.

Mens desktop- og serverprosessorene klatrer gradvis godt over 3 GHz-merket, så utvides det allerede mangfoldige laptop-markedet med ytterligere den nye Pentium-familien Centrino, også kjent som «Banias» eller Pentium M .

Prosessorprosessen

Strategien er tydeligvis å oversvømme markedet med så mange forskjellige Intel-mutasjoner at konkurrentene forsvinner i kaoset.

De letteste laptopene på markedet, såvel som brorparten av de nye Tablet PCene er i dag utstyrt med en bærbar Pentium III prosessor, mens vi i de fleste større modeller enten finner en Mobile Pentium 4 (som naturligvis ikke må forveksles med Mobile Pentium 4 M) eller en vanlig P4 beregnet til stasjonært bruk.

Centrino som merkenavn vil fra 12. mars bli brukt på den nye generasjonen av Pentium M-baserte laptoper, som er utstyrt med Intels nye brikkesett og integrert 802.11b Wi-Fi.

I tillegg har Intel visstnok planer om å fortsette å lansere nye mobile Pentium 4 utover året, med en 3.06 GHz-variant som kronen på verket i tredje kvartal, samtidig som Centrino-maskiner rulles ut på markedet.

For å sikre fullstendig forvirring er også billigere mobile Celeron-prosessorer aktuelle for lansering i år, med klokkefrekvenser fra 2.0 til 2.5 GHz i løpet av året.

Acer er blant de første til å ha en Centrino-maskin i handelen med TravelMate 800

Acer flekser Centrino-muskler

Men nå er det altså Centrino alle laptopfantasters lyskastere rettes mot denne måneden, og de to store stikkordene her er ytelse og batterikapasitet.

Allerede fra første dag sender Intel hele seks forskjellige versjoner av Centrino ut på markedet. Det blir fire Pentium M på henholdsvis 1,6, 1,5, 1,4, og 1,3 GHz, samt en lavspentvariant på 1,1 GHz og en ytterligere mer strømokonomisk modell på 900 MHz.

Men la for alle del ikke disse relativt beskjedne klokkefrekvensene lede deg til å tro at det er noen sveklinger vi har med å gjøre her.

Vi har nemlig nylig hatt anledning til å prøvekjøre en av de aller første 1.6 GHz Centrino-laptopene, Acers TravelMate 800, som stiller med 512 MB RAM, CD-brenner, 40 GB, og en prilapp på omlag 28 500 kroner ink. mva. Og det viser seg at denne faktisk kan måle seg mot fullblods Pentium 4-maskiner som ligger langt over 2 GHz-merket.

(se HER for de fulle spesifikasjonene til TravelMate 800)

Ytelsesmessig havner TravelMate 800 altså helt på øverste hylle hva bærbare angår, og hadde i våre syntetiske tester ingen problemer med å danke ut for eksempel Whitebox CL11, en laptop som er bygd rundt en vanlig 2.4 GHz desktopversjon av Pentium 4.

Må den lenge leve

Acers Centrino-laptop utmerker seg også på batterikapasitet, og viser for alvor at Intels løfter om lengere strømløse arbeidsdager ikke bare er ønsketekning.

Batterilevetiden på lavere spesifiserte Centrino-bærbare vil kunne ligge på over fem timer, skal vi tro markedsføringen.

Acer skryter av fire timers levetid på sin TravelMate 800, eller det dobbelte hvis du setter et ekstra batteri i modulporten, men dette vil naturligvis variere kraftig alt etter hva maskinen blir satt til å gjøre. Da vi satte laptopen til å kjøre på maksimal kapasitet med kontinuerlige tyngre arbeidsoppgaver klarte vi å tyne batteriet til nesten tre timers drift.

Centrino-laptoper er også ventet innen kort tid fra flere produsenter, inkludert HP, IBM, Toshiba og Dell.

Stikkord: laptop, Maskinvare