Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Kina åpner for netthandel

Kina har denne uken for første gang åpnet tilgang til å registrere «.cn» domener for utenlandske foretak.

Selv om Kina rent forholdsmessig ikke er den nasjonen som er mest på nett, kan man ikke se bort fra at de har et enormt antall innbyggere og at det er en av de nasjonene i verden i dag hvor nettbruken vokser desidert mest.

Men Kina har hittil utøvd temmelig strenge regler for nettbruken til sine innbyggere. Blokkering av utenlandske nettsteder, basert på geografiske eller politiske årsaker har vært refrenget helt siden nettets barndom.

Åpner

Men nå har altså de kinesiske myndighetene valgt å slippe utlendingene gjennom den kinesiske brannmuren.

Utenlandske bedrifter som kan dokumentere at de har konkrete forretningsinteresser i Kina kan nå få registrere et eget kinesisk domene med endingen .cn. Dette kan bli starten på en storstilt satsning på det kinesiske e-handelsmarkedet fra utenlandske forretninger.

Kinas regjering forbeholder seg retten til å stoppe domener som de mener strider mot deres politikk, men av de 15.000 domenene som er forhåndsregistrert er bare ett nektet så langt, skriver ZDNet UK News.

Kjente

Selv om ingen vet hvilke domener som er forhåndsbestilt antar vi at alle de kjente portalene og tjenestene vil dukke opp med egne kinesiske sider temmelig kjapt.

Kilder hos NeuStar som opptrer som registrar for den kinesiske regjering kan avsløre at eBay, Amazon, Altavista, Yahoo! og alle de andre store allerede er med, så det er liten vits i å prøve å tjene seg steinrik på spekulering.

Stikkord: internett