Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Sliten av musa?

Hvis du sliter med musesyke, eller rett og slett bare ønsker en ny måte å navigere på, så finnes det alltids noe å bruke pengene på…

Knokkelmus
Mens de aller fleste slår seg til ro med den musen de får utlevert sammen med PC-en sin, er det alltids rom for alternativer – enten man plages med «musesyke» eller simpelthen er på jakt etter en bedre og mer praktisk måte å kommunisere med maskinen på.

Nøyaktig hvordan man får bukt med muskelsmerter og «musesyke» finnes det ikke noe utvetydig fasitsvar på, men et godt tips er å skifte til en mus som krever et litt annet håndlag enn det du har brukt hver dag de siste årene – om ikke annet for å gi de stressede muskelgruppene en liten hvile, og i stedet stresse noe nye.

Det finnes mange alternative musprodukter der ute, og vi har her sett nærmere på tre av de vi synes er mest spennende. De har alle sine fordeler og ulemper, men er alle tre gode produkter som kan være verdt å prøve hvis du skulle være muselei.

Mus-alternativer:

Evoluent VerticalMouse
USB eller PS/2optisk
Bruker ikke batterier Windows/Mac (kun én knapp)
Veil. pris: 599,- inkl. mva.Levarandør: AudioNet

Det er flere grunner til å ikke like VerticalMouse. Den er for eksempel ikke trådløs. Og enda verre: den er ærlig talt ganske stygg. Bare i løpet av sin første arbeidsdag på kontoret sørget den vertikale musen for slengkommentarer som «ser du har fått deg ny vannkoker» og «har du begynt å stryke klær på jobb, Martin?».

Men lar man forfengeligheten vike er det ikke til å komme unna at Evoluent har en original og tilsynelatende velfungerende tilnærming til musdesign.

Den letteste måten å beskrive VerticalMouse på er simpelthen å se for seg en ordinær mus snudd på høykant, slik at man holder den litt på samme måte som et glass. Musen har tre knapper og et rullehjul på høyresiden, og en tommelknapp på venstre side. Tanken er at man på denne måten har håndleddet i en mer naturlig stilling, og unngå «unødig vridning» som vist i følgende morbide illustrasjon:

Nå har vi riktignok ikke fagkompetanse nok til å bekrefte de fysio-ergonomiske gevinstene ved VerticalMouse, men vi kan i det minste skrive under på at musa føles overraskende naturlig og behagelig i bruk.

VerticalMouse burde derfor være et lettvint, effektivt og billig alternativ for de som sliter med musesåre albuer og håndledd. Ekstra funksjonsknapper gjør at bruksnytten faktisk også er bedre enn mange tradisjonelle mus i samme prisklasse.

En venstrehåndsvariant skal visstnok også være på vei.

Tilbake til toppen

Gyration Ultra Cordless Optical Mouse
USBoptisk
Oppladbare NiMH batterierWindows/Mac
Veil. pris: 1649,- inkl. mva(*)Levarandør: Lys & AV-Teknikk

Gyration er et festlig, om noe spesialisert produkt. På den ene siden snakker vi her om en fullgod oppladbar trådløs optisk mus med god presisjon, altså egenskaper som gjør den til en verdig Logitech MX 700-konkurrent.

Men det som virkelig skiller Gyration fra sine musfrender er de gyroskopiske sensorene som gjør at man kan bevege musen rundt omkring i luften uten verken bord eller musematte.

Følsomheten og nøyaktigheten opprettholdes på mirakuløst vis mens man med diskré håndleddbsvegelser beveger musen i løse luften, og ikke mindre imponerende er rekkevidden på imponerende 12 meter – altså betydelig lengre enn trådløse mus fra Logitech og Microsoft, som bare fungerer 1-2 meter fra maskinen.

Gyration er dermed som skapt for å synke godt ned i sofaen mens man tar en runde strategispill på plasmaskjermen eller projektoren. Det er også deilig befriende å lene seg godt tilbake i kontorstolen med surfehånden lettere henslengt ved siden av seg mens man klikker seg gjennom nettet.

Gyration kan kjøpes på egenhånd, eller i pakkeløsning med et lite trådløst tastatur som deler den samme lange rekkevidden. Pakkeprisen er på omlag 2 600 kroner med norsk tastatur.

Det desidert største aberet er prisen. Å punge ut over femten hundre kroner for litt sofahygge blir i stiveste laget, og gjør at Gyration blir forbeholdt profesjonelle forelesere og møteholdere, som trenger en trådløs pekeanretning med lang rekkevidde når de holder PowerPoint-presentasjoner.

Hvis man ikke bestiller på nett da.

(*) For selv om den norske importøren ser seg nødt til å prise produktet til ubeskjedne 1330,- eks. mva, går Gyration for omlag $80 (ca. 570 kroner) fra diverse nettforhandlere, inkludert hos gyration.com selv.

Tilbake til toppen

Volito
USBtrådløs penn og mus
Bruker ikke batterierKun Windows
Veil. pris: 670,- inkl. mvaLevarandør: Infinigate

Volito er en av de mer fleksible og praktiske mus-alternativene vi har sett, uten at prisen blir avskrekkende av den grunn.

Med i pakken får du en musmatte, en datapenn/stylus, og faktisk også en ganske ordinær trådløs mus, skulle det være behov for det.

Volito-pennen krever en smule tilvenning, men det er fort gjort å bli såpass fortrolig med å bruke den at man faktisk kan droppe den vanlige musen fullstendig. Pennen er grei å både høyre- og dobbeltklikke med, og er etter litt trening like kjapp å jobbe med som et hvilket som helst annet pekeverktøy.

Den kjekke Volito-pennen utvider office-applikasjonene dine med notat- og signaturmuligheter.

Og mens de som lider av musesyke nok vil være lykkelige over å kunne regressere til å bruke penn som dataverktøy, er det også mye å hente for de som jobber med tegne- og grafikkprogrammer (Corel Painter Classic og Arcsoft PhtotoImpression medfølger), ikke minst siden Volito med sine 512-nivåers trykkfølsomhet også er et ganske kjekt tegneverktøy.

Det følger også med programvare som gjøre at man kan lage håndskrevne notater, skrible fritt i Office-dokumenter, og underskrive dokumenter med sitt eget navnetrekk.

Tilbake til toppen

Stikkord: Maskinvare