Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Robot erstatter sykepleiere

Amerikanske leger har så vidt begynt å introdusere roboter som en del av omsorgsarbeidet ved et gamlehjem.

Roboten assisterer legene ved et gamlehjem hvor beboerne har forskjellige grader av Alzheimers sykdom.

Disse pasientene er normalt blant de aller met skeptiske til alt som er ukjent og nytt, men i følge ledelsen ved Silverado Senior Living, har roboten blitt godt akseptert av beboerne.

Vennen

Roboten kalles Companion, og dens eneste oppgave i dag består i å formidle samtaler med lyd og bilde mellom pasient og lege.

Ved hjelp av kameraer og mikrofoner dukker legens ansikt opp på robotens hodeskjerm, samtidig som pasienten vises på legens monitor.

Overføringen mellom robot og lege foregår via trådløst høyhastighetsnett. Slik kan legen, for eksempel ved hjelp av en Tablet PC oppnå kontakt med mange pasienter på langt kortere tid enn tidligere.

Sykepleier

Neste skritt i utviklingen vil i følge Companions produsent, InTouch Health, å la roboten ta over flere oppgaver som i dag blir utført av pleiere, skriver Wired News.

Roboten skal kunne trille pasienter til matsalen, ta blodprøver på dem eller ta temperaturen. InTouch mener at mangelen på helsepersonell og ikke minst kostnadene gjør at man kan overse verdien av personlig pleie.

Hvor lenge er det så til roboten kan ta over for sykepleierne? Først må den få lisens til å foreta de forskjellige oppgavene som involverer mulig menneskelig skade. Men det trenger ikke ta mer enn et år eller to. Roboter utfører jo allerede flere former for kirurgi.