Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Nå kommer 3D-skjermen

Sharp var først ute med 3D-skjermen. Nå har de fått med seg både Microsoft, Sony, Kodak og Toshiba.

Martin 3D-modell
Sony, Microsoft og flere andre storselskaper vil nå gi verden ekte 3D.skjermer, melder News.com. Om de lykkes, vil spill og filmer i framtida virke som hologrammer utenfor skjermen.

Offisielt lansert

Også Sanyo er i med i alliansen som skal utvikle den nye standarden for tredimensjonale skjermer. Det samme er det japanske teleselskapet NTT, Sharp, Olympus, Toshiba og salgs- og storselskapet Itouchu, som driver med alt fra elektronikk til klær.

Konsortiet har vært i emning en god stund, og avholdt sitt første møte i desember i fjor. Men det er først nå at det blir offisielt lansert. Det er vantet at en lang rekke elektrononikk- og IT-selaksper vil følge i hælene på de store som allerede er inne i konsortiet.

Samtidig kommer nyheten om at Microsoft trekker seg fra OpenGL-samarbeidet. OpenGL er en nåværende standard for aplikasjopner med 3D-grafikk. Om dette har sammenheng med det nye konsortiet skal være usagt.

Ingen briller

Hittil har ekte 3D betydd merkelige briller eller andre remedier som mest av alt gir hodepine.

Sony, Kodak og Microsoft lover at de nye 3D-skjermene verken innebærer briller eller spesiell programvare. Og Sharp er allerede godt i gang med en mobiltelefon og en bærbar PC som bærer bud om hva som skal komme.

Quake-sjokk

Sharps 3D-PC blir demonstrert med en spesialversjon av spillet Quake, som etter sigende skal være ganske heftig. Men både Sharp og de andre selskapene understreker at vi hittil bare har sett en flik av en rivende utvikling innen 3D-teknologien.

Målet er i følge 3D-konsortiet å få til bilder som synes som de lever sitt eget liv på skrivebordet elelr i fanget ditt – uavhengig av enheten de stammer fra. Vi snakker altså ikke bare om skjermer, men på lengre sikt om en digital utgave av de hologrammer vi kjenner som optiske bedrag fra før.

Stikkord: Maskinvare