Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Ny Intel-sokkel i 2004

Neste år vil Intel introdusere en ny prosessorsokkel, kalt Socket T. Det nye prosessorformatet vil tas i bruk for «Prescott» og «Tejas» prosessorene.

Det går forholdsvis kort tid mellom hver gang Intel introduserer et nytt prosessorformat. For å gjøre en lang historie kort ble Slot 1 etter hvert til et par ulike varianter av FC-PGA, som igjen ble til Socket 423 ved introduksjonen av Pentium 4. Socket 423 ble igjen til Socket 478 omlag et år senere. Nå er et nytt sokkelformat ved navn Socket T (LGA-775) på trappene.

Billigere

LGA står for Land Grid Array, og vil taes i bruk først og fremst grunnet økonomiske hensyn. Det er rett og slett rimeligere å produsere avanserte prosessorer i LGA-formatet, men det vil også noe enkelt forklart være lettere å produsere komplekse prosessorer i dette formatet.

Socket T får sin introduksjon sammen med «Grantsdale»-brikkesettet, som er ventet å støtte 533 MHz DDR2 SDRAM. «Grantsdale» vil lanseres en stund etter Prescott, og da snakker vi om 2004. Det er fortsatt stor tvil omkring tilgjengeligheten til DDR2-minne i første halvdel av 2004, slik at en lansering av Grantsdale i 2. halvdel av 2004 er mest sannsynlig.

To formater

Dermed ser det ut til at Intel vil ha to ulike plattformer og formater for Prescott i 2. halvdel av neste år. Den ene vil være Socket 478 basert, den andre basert på Socket T. Førstnevnte er i form av «Springdale» og «Canterwood»-brikkesettene som lanseres denne våren, mens sistnevnte altså dreier seg om «Grantsdale», som blir betraktelig mer potent. «Grantsdale» er nemlig ventet å tilby en 1066 FSB (266 MHz quad pumped), PCI-Express, ICH6 I/O kontroller og nevnte DDR2 SDRAM.(Denne artikkelen er hentet fra hardware.no.)
Stikkord: Maskinvare