Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Napster gjenoppstår

Roxio, nåværende eier av vrakgodset Napster, sier de vil relansere den engang så storslåtte musikktjenesten.

Ny Napster ill.
Roxio, selskapet som blant annet står bak CD-brennerprogramvaren Easy CD Creator, kjøpte restene av Napster etter at retten stanset mediegiganten Bertelsmanns forsøk på å overta musikkdelingstjenesten.

Og nå skal Napster gjenoppstå som en legitim betalingstjeneste.

Lanseres i 2003

– Vi regner med å ha lansert innen året er omme, men det vil ikke skje før vi kan etablere det som en lovlig tjeneste, sier en talskvinne for Roxio til nyhetsbyrået Reuters.

Napster hadde i sin storhetstid i 2000 mer enn 60 millioner brukere før de fem store plateselskapene slo seg sammen i det historisk viktige opphavsrettssøksmålet som tvang tjenesten til å trekke ut pluggen.

Siden den tid har Napsters oppstandelse blitt annonsert og utsatt flere ganger, mens både pornoforleggere og medieselskaper har meldt sin interesse for å overta tjenesten.

BetalingsNapster

Roxio sier nå de er i samtale med plateselskapene Vivendi Universal, Sony, Warner Bertelsmann og EMI for å lisensiere musikk til bruk i nye Napster.

Når Napster relanseres er planen å tillate nedlasting enten ved å betale for hver enkelt låt, eller en månedlig abonnementsavgift.

Det gjenstår å se om Roxio klarer å bli enige med plateselskapene, og deretter hvorvidt Napster vil lykkes noe bedre enn de andre store legale nedlastingstjenestene Pressplay og MusicNet, som langt fra har det enkelt med å tiltrekke seg brukere.

Stikkord: fildeling, internett