Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Torvalds slakter Itanium

Linux-opphavsmann Linus Torvalds er ikke nådig i sin beskrivelse av Intels serverprosessor Itanium.

Linus Torvalds
– Størrelsen på koden er viktig. Pris er viktig. Den virkelige verden er viktig. Og ia-64 kommer foreløpig til kort på ALLE disse punktene.

I en serie innlegg på forumet Linux Kernel Archive serverer teknologiguru Torvalds en rekke argumenter for hvorfor Intels 64-bit serverprosessor Itanium (ia-64) var en stor feiltakelse fra begynnelse til slutt, skriver The Inquirer.

– Tok det beste vekk fra x86

Torvalds hevder at Intel ønsket å lage en strømlinjeformet, nedstrippet arkitektur, men kom da til skade for å «kaste ut alle de gode delene av x86 (teknologien som dagens desktop forbruker-prosessorer er bygd på) fordi de trodde disse delene var stygge. De er ikke stygge, de er tvert om ‘sjarmerende rariteter’ som sørger for at ting fungerer godt, » sier han.

Spesielt interesserte kan følge denne tråden videre på Linux Kernel Archive.

AMD-vennlige motiver?

Det hører med til historien at Torvalds nåværende arbeidsgiver Transmeta har lisensiert AMDs 64-bit Hammer-teknologi, som ved å blande x86-instruksjoner med 64-bits prosessering representerer en ganske så annen tilnærming enn ia-64.

Stikkord: linux, Maskinvare, programvare