Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Brødristeren som nettstasjon

Amerikanske forskere jobber for å skape et nettverk som organiserer seg selv og overfører data uten innblanding fra noen.

Nettverk PC
I følge BBC skal forskere ved Dell være kommet langt i utviklingen av den nye teknologien som kalles Mesh. Dersom prosjektet lykkes vil omgivelsene våre snart fylles opp med duppedingser som sender data seg i mellom i stor hastighet.

Fra dings til dings

Med brødristere, lyktestolper og alskens strømførende enheter som egne reléstasjoner kan data overføres trådløst fra PC til PC over lange avstander. Nettverket finner selv ut hva som er minste motstands vei og overfører data fra dings til dings. I første omgang kan du koble sammen alle sakene du har i hjemmet.

Spredning

Om naboen kjører samme system kan du koble nettene sammen. Og har du mange naboer kan du etter hvert få et ganske stort nett, der borettslag eller hele byer får sine egne selvstendige nett som ikke eies av noen.

Uten servere

– De første trådløse nettene var bare tradisjonelle nettverk der kabelen var erstattet med radiosignaler. Med Mesh må vi tenke i helt nye baner, sier Mike Witteman i Intel til BBC. Han forventer ar det vil bli flere titalls millioner slike enheter spredt over hele verden. – Den største fordelen med slike nett er at du ikke trenger servere eller tilgangspunkter for å kunne overføre data mellom alle disse enhetene, sier Witteman.

Intelligens i nettet

Witteman og hans kolleger jobber med å tilføre dingsene den intelligensen som skal til for at de skal klare å overføre data fra ett punkt til et annet på beste måte samme hvordan nettet måtte være formet.

Globale nett

Mobiltelefoner, PC-er og PDA-er kan være med i nettverkene og sørge at det åpner seg en verden av nye myligheter, sier Witteman. Og selvsagt kan Mesh-nettene knyttes opp mot bredbåndsnettene. Det gjør det mulig for bredbåndsleverandører å nå kunder de ellers ikke ville nådd.